Sök

Pontus jobbar för en säkrare arbetsmiljö

Pontus Larsson, ordförande för Lärarförbundet Karlstad, arbetar för att lärare i fritidshem ska ha en säker arbetsmiljö under pandemin och att de ska få reglerad planeringstid.

Vad fick dig att engagera dig i facket?

– Jag blev besviken när vi fritidspedagoger inte fick vara med när lärarlegitimationen infördes 2011. Vi var många som engagerade oss i olika grupper i sociala medier och slet hårt för att vi skulle få legitimation. Efter ett tag kände jag att jag kunde göra mer med en organisation bakom mig och det var så jag gick med i Lärarförbundet i Karlstad. Jag har varit ordförande i tre år, men jobbar en dag i veckan som lärare i fritidshem på Orrholmsskolan.

Vilken fråga är viktigast för dig?

– Om vi kan få till en reglerad planeringstid, så skulle jag vara väldigt glad. Många lärare i fritidshem vill ha en lägstanivå för det. Kraven på oss höjs när det gäller dokumentation och att ha en strukturerad verksamhet, men resurserna blir inte större. Så vi slår knut på oss själva.

När känner du att gör nytta?

– I coronatider har det varit mycket som vi försöker ändra på. Det kan vara enkla grejer som att arbetsgivaren ska ha ventilationen på dygnet runt och att de inte ska spara på städning.

Så något gott kom ur besvikelsen över legitimationsreformen ändå?

– Ja, så är det. Att vara arg på Facebook och få likes är ju bra, men då når man oftast bara en liten grupp. Det är bättre att kunna sitta vid förhandlingsbordet med arbetsgivaren och göra skillnad på riktigt. Fast det är viktigt att skapa opinion också, vi får komplettera varandra och inte vara rädda för att samarbeta.

Sara Djurberg