Sök

Blenda var utan inkomst i tre månader – det här gäller för dig i riskgrupp

Blenda Wennborg är nu tillbaka på jobbet som lärare i fritidshem.

Blenda Wennborg har kol och astma och är riskgrupp för covid-19. I tre månader var hon hemma från jobbet utan inkomst.
Efter lång väntan kom till slut pengar från Försäkringskassan.

När coronapandemin bröt ut i mars vågade Blenda Wennborg inte längre gå till arbetet som lärare i fritidshem på Ulriksdalsskolan i Solna. Diagnosticerad med både lungsjukdomen kol och astma är risken att hon dör om hon smittas med covid-19 hög, enligt hennes läkarintyg. Blenda fick sjuklön i tre veckor, men sedan var det stopp.

Inte förrän den 24 augusti öppnade Försäkringskassan, efter regeringens beslut, för personer i riskgrupper att ansöka om förebyggande sjukpenning. Då kunde man begära ersättning för perioden 1 juli till 30 september.

Men Blenda Wennborg fick först nej på sin ansökan. Det räckte inte med diagnosen kol, ytterligare ett sjukdomstillstånd krävdes för att uppfylla kriterierna.

– Tack vare en påstridig handläggare på Försäkringskassan kunde jag fylla på med min långtidsanvändning av kortison, som jag inhalerar mot astman. När min läkare väl hade kompletterat med ett intyg på det gick det otroligt snabbt. Jag fick pengarna redan dagen därpå. Men det tog för lång tid innan regeringsbeslutet kom, säger Blenda Wennborg.

Och ersättningen, som är 804 kronor per dag om man jobbar heltid, räckte inte på långa vägar för att täcka upp för vårens uteblivna lön.

– Jag har fått ta av mina besparingar, men klarade mig i alla fall utan att ta lån. Som tur är kunde jag få semesterlön i juni, säger hon.

Totalt fick Blenda Wennborg ersättning från Försäkringskassan för 1,5 månad. Hon valde att gå tillbaka till arbetet i augusti, dels för att hon inte hade råd att vara hemma längre, dels för att smittspridningen hade gått ner.

– Det känns ganska bra. Jag kan undvika rusningstid när jag åker kollektivtrafik till jobbet. Det var inte så roligt att vara hemma i fem månader, utan rutiner och med oro för ekonomin. Jag har saknat både kollegor och elever.

Skolan gör vad den kan med digitala möten och anpassningar, berättar hon, men det är ändå svårt att hålla avstånd.

När Fritidspedagogik pratar med Blenda Wennborg igen i slutet av oktober, en och halv månad efter första intervjun, har smittspridningen åter tagit fart och restriktionerna i Stockholmsregionen har skärpts. Nu känner hon sig osäker på om hon ska våga fortsätta jobba.

– Det känns olustigt igen, måste jag erkänna. Jag känner mig osäker på hur jag ska göra.

Det här gäller om du måste vara hemma från jobbet

De som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 kan ansöka om tillfällig ersättning från Försäkringskassan.

Villkoren för att få ersättning:

  • Du måste avstå från att jobba för att undvika att bli smittad, och du kan inte arbeta hemifrån.
  • Läkarintyg på att du tillhör riskgrupp.
  • Regeringen har beslutat om sju grupper av sjukdomstillstånd som innebär hög risk att bli allvarligt sjuk av covid-19.
  • Hittills har man kunnat ansöka om högst 90 dagar, men regeringens avsikt är att förlänga tiden till 180 dagar.
  • Maxbeloppet är 804 kronor per dag.
  • Under tiden man får förebyggande sjukpenning har man även rätt att tjäna in semesterdagar, enligt ett nytt avtal mellan Lärarförbundet och Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Ersättning för karens

Du som är hemma sjuk har rätt att få ersättning för karensdagen från Försäkringskassan, med max 804 kronor per dag. Det gäller sedan 11 mars och fram till 31 december 2020, enligt ett regeringsbeslut.

Ganska få har ansökt

Försäkringskassan hade väntat sig en anstormning av ansökningar, då cirka 100 000 personer bedöms ha rätt till ersättning, men fram till 7 september hade bara drygt 2 000 ansökningar kommit in. I slutet av september beslöt regeringen att förlänga ersättningen till riskgrupper till den 31 december. Då ändrades även villkoren så att kronisk lungsjukdom ensamt räcker för att få ersättning.