Barnskötaren Henrik siktar på lärarexamen

Henrik Påhlsson ser bara fördelar med att studera och jobba samtidigt.

Efter 17 års arbete på fritidshem vidareutbildar sig barnskötaren Henrik Påhlsson till lärare i fritidshem – genom den förkortade lärarutbildningen VAL.

Vid årsskiftet öppnades för första gången VAL, vidareutbildning av lärare, för dem som har lång yrkeserfarenhet och vill bli lärare i fritidshem. Med 17 års erfarenhet kunde Henrik Påhlsson tillgodoräkna sig 60 poäng, motsvarande ett års heltidsstudier. Nu läser han utbildningen på halvfart vid Linköpings universitet parallellt med sitt jobb på Malmslättsskolan Kärna. Studierna tar sex dagar i månaden i anspråk. Henrik Påhlsson har valt att ändå jobba 90 procent och plugga en del på fritiden.

Han tycker att studierna är utvecklande.

– Jag har redan nu under första terminen insett att jag gjort saker utan att utvärdera varför jag gör det, så det har blivit en del aha-upplevelser.

Till hösten ska han validera ytterligare 30 poäng genom att visa sina kunskaper i olika uppgifter, samtidigt som han fortsätter studera. Alla som läser VAL får en individuell utbildningsplan utifrån tidigare studier och erfarenhet.

– Vi har inte fått vår individuella plan än, men jag tror att jag har två år kvar efter den här terminen om jag fortsätter på halvfart.

Hinner du med?

– Ja, nivån är lagom. Jag har förmånen att ha en fru som jobbat länge som lärare i fritidshem, som jag kan bolla med. Jag ser bara fördelar med att studera parallellt med jobbet, det ger mig möjlighet att ta med mig tankar och idéer in i arbetet.

LÄS ÄVEN

Fritidspersonal får snabbspår till examen

Fritidsutredning: Begränsa barngrupperna och ge lönelyft

Fritidsläraren skolade om sig för undervisa i förskoleklass

Bli behörig lärare och höj din lön