Tydliga ramar skapar lugn trots coronakris

Förskolläraren Martina Ekman och rektor Jerker Lundbäck, på förskolan Aprilgatan 2B i stadsdelen Kortedala i Göteborg.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Rätt information, en tidig handlingsplan, samarbete och tydliga direktiv. Det är några av förklaringarna till att personalen på förskolan Aprilgatan 2B i Göteborg känner trygghet trots pågående Corona-kris.

Redan i ett tidigt skede tog förskoleförvaltningen i Göteborg fram en Corona-handlingsplan, och att ha tydliga ramar är betydelsefullt tycker Jerker Lundbäck, rektor på förskolan Aprilgatan 2B i stadsdelen Kortedala.

– Jag och min personal har som målsättning att vara noggranna och seriösa under rådande omständigheter – men inte panikdrabbade. Då är det extra viktigt att vi har bra och snabb information från förvaltningen som vi kan gå ut med, säger han.

I samband med att handlingsplanen togs fram fick Jerker Lundbäck lämna besked om vilken av de två förskolor han ansvarar för som ska stängas om så krävs. Han ingår även i ett team om sju rektorer där en liknande prioritering gjorts, på samma sätt som när de planerar sommarförskolan.

Det pågår även en daglig närvarokontroll i stadens förskolor där rektorerna rapporterar antalet barn och personal till förvaltningen. Detta för att de i sin tur ska ha konkreta uppgifter om hur det ser ut runt om i staden och tidigt kunna vidta åtgärder.

– Nyligen fick vi veta att cirka 70 procent av personalen och 30 procent av barnen är närvarande. Hade det varit tvärt om hade det varit kritiskt, men än så länge är det inga problem, säger Jerker Lundbäck.

Med både diabetes och högt blodtryck tillhör han själv riskgruppen och arbetar hemifrån, men varje morgon kvart över sex ringer han till förskolan. Då passar han även på att få information att rapportera till den centrala närvarokontrollen.

Många möten och diskussioner sker numera via telefon och Skype.

– Vi har även väldigt bra LSG här, och där finns ju också planer hur vi ska göra nu när vi inte kan ses, säger Jerker Lundbäck.

Hittills har Jerker inte hört om någon förskola som stängts i staden, eller att det skett några omflyttningar.

– I de här tiderna gäller det ju att upprätthålla så mycket av den pedagogiska verksamheten som möjligt. Vi försöker vara lite mera ute, men det finns ingenting sagt om att vi ska ha mindre undervisning eller så, säger Jerker Lundbäck.

Martina Ekman, som är förskollärare, skyddsombud och fackligt ombud på Aprilgatan 2B tycker också att det är bra med den handlingsplan som förvaltningen tagit fram.

– Då vet vi vad som gäller om pandemin blir långvarig och vi får hög personalfrånvaro och liknande. Vi är förberedda och vet vad som eventuellt kan hända, men än så länge är det som vanligt. Men självklart anpassar vi oss efter Folkhälsomyndigheten och försöker hålla distans och ha extra mycket hygienfokus, säger hon.