Podcast: Traditioner och högtider – firar vi för barnens eller föräldrarnas skull?

För vems skull firar vi högtiderna? Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén diskuterar i podden "Förskolan".

Ibland känns det som om vår ordinarie verksamhet stannar av för att vi ska jul- och påskpyssla. För vems skull gör vi det egentligen?

I Läroplanen står följande om traditioner: ”I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen. Barnen ska ges tid, rum och ro till eget skapande”.

Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Elin Björkén upplever alla att högtiderna tar upp alldeles för mycket tid på förskolan.

– Julen finns ju överallt i samhället och det är klart att vi ska uppmärksamma det på något sätt men det tar upp så otroligt mycket tid. Och Lucia? Herregud, jag hatar det. Flera dagar håller det på! Vi måste fråga oss de didaktiska frågorna: Varför gör vi detta? För vems skull gör vi det här, påpekar Fredrik Kahn.

Elin Björkén fyller i:

– Vad är det barnen frågar efter egentligen? Gör vi detta för föräldrarnas skull, för att de ska få hem lite julpyssel, frågar hon sig.

Eva Lindström håller med:

– Det är som att all ordinarie verksamhet stannar upp när det kommer en högtid. Och hur hållbart är allt detta pyssel? Ska vi bidra till överkonsumtion? Snacket inför jul handlar mycket om julklappar och vad man önskar sig. Vi borde vara en motvikt till hetsen.

Vem saknar luciatåget?

På många förskolor arrangeras inte luciatåg för föräldrarna längre. På vissa förskolor spelas barnens tåg in på video men under corona har inga föräldrar kunnat komma in på förskolan och luciahetsen har därmed minskat. Eva Lindström tycker att det är skönt.

– Jag upplever inte alls att barnen saknar luciatåget. Det är inte några barn som uttrycker att det är synd att mamma och pappa inte får komma och titta jättetidigt på morgonen. Kanske har vi inte firat för barnens skull utan att för att tillfredsställa föräldrarnas behov och förväntningar – för när de själva var små gick de minsann i ett luciatåg på sin förskola, och så ska det vara liksom?

Lyssna på Förskolan här!