Sök

Förskollärare ­i frontlinjen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Kjell Häglund, redaktionschef.

Under förra året hade vi en artikelserie med arbetsmiljötema i Förskolan. I varje nummer belyste vi aktuella strukturella jobbproblem och brister runtom i landets förskolor. Vi besökte enskilda förskol­lärare som berättade om sin situation, lät relevanta experter kommentera, fick fackliga kommentarer och belyste statistik.

Men när vi avslutade 2019 med att göra en sammanfattning och uppföljning av hela årets arbetsmiljöcase kände vi att detta inte kunde utgöra slutet på en avgränsad artikelserie – det borde tvärtom vara starten på något permanent.

För att börja någonstans satte vi oss ner med Lärarförbundets referensorgan för förskolefrågor, en grupp förtroendevalda representanter för hela förskole-Sverige som i mångt och mycket styr hur facket ska jobba med förskolans arbetsmiljöfrågor. Här får ni träffa dem och höra om deras agenda för i dag och för de närmaste åren. Det vill säga, under normala omständigheter. Allt detta förbleknar förstås i jämförelse med coronakrisen, som påverkar hela samhället på ett djup vår civilisation aldrig tidigare upplevt.

Hur ska en tidning om förskolan se ut då? När förskolor tvingas stänga över lång tid samtidigt som förskollärare är en kritisk samhällsresurs, i synnerhet för att sjukvården ska kunna fungera? Vi har just nu verkligen ingen aning. Som av en händelse gör vi om formen på tidningen till nästa nummer, och man kan lugnt påstå att vi har fått massor att fundera på hur vi ska vikta innehållet också. Det enda vi vet med absolut säkerhet är att vi kommer att vara där ni är, prata om det ni pratar om.

Nu är förstås inte den tryckta månadstidningen det bästa forumet för att rapportera om det dagsaktuella läget. Vi som gör samtliga Lärarförbundets tidningar är också en gemensam redaktion som samtidigt följer utvecklingen timme för timme i våra digitala kanaler – på sajten Lärarnastidning.se och på Facebook-kontot ”Lärarnas tidning”. Där söker vi svar på

det som berör Sveriges lärare, förskollärare och rektorer just nu. Även våra poddar –Kvarsittning och Hamid & Maria kommer kontinuerligt att ge personliga och professionella kommentarer.

Ta hand om er nu. Skänk all empati och mänsklig närvaro ni har att uppbåda till alla barn och gamla i er närhet, även om många av er kanske inte kan stå dem lika fysiskt nära som ni brukar.