Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Förskolan som är byggd efter barnens storlek

Nyinvigda Eggforsens förskola i Åre är extra anpassad efter barnen, bland annat med fönster i låg höjd, små krypin och titthål.

Den nya förskolan i Mörsil i Åre kommun är den första att stå klar utifrån det koncept som Sveriges kommuner och regioner, SKR, tagit fram med fokus på flexibilitet och pedagogisk miljö.

– Det unika är att man har tänkt till utifrån lite lägre fönster, lägre diskbänk. En förskola där man kan ha undervisning för barnen helt enkelt, säger Annelis Strandberg, rektor på Eggforsens förskola, till Sveriges Radio, P4 Jämtland.  

Det är Skanska som har byggt denna så kallade ABCD-förskola, utformad i samarbete med företaget Hjärnberikad. Tanken med ABCD-förskolorna är att barnen bland annat ska mötas av en mångsidig och pedagogisk miljö med glaspartier och tittgluggar där de kan spana och utforska. Även lugnare områden erbjuds med små krypin i lagom storlek för barnen.

Eggforsens förskola kommer initialt att bestå av fyra avdelningar med 65–75 barn. På sikt finns det dock möjlighet att utöka verksamheten till sex avdelningar med 100–110 barn.

LÄS ÄVEN

Skolan som anpassar sig efter eleverna

Förskolan som språkrik läromiljö för de yngsta

Nya barnböcker: Fullträff om konstnärer

Nya fackböcker: Röd tråd i undervisningen