Sök

Konsten att skapa laganda

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Svetsa samman arbetslaget, ha roligare och gör ett bättre jobb.
Här är några tips på vägen.

En för alla, alla för en?<br />Illustration: Istock

1 Peppa varandra

Snåla inte med snälla ord. Ta dig tid att berömma dina kollegor när de gjort något bra, och peppa dem när det är tufft. Det kostar dig ingenting att säga, men betyder ofta väldigt mycket för personen som får höra det. Försök att skapa en kultur på arbetsplatsen där ni alltid uppmärksammar någon som gjort något bra.

2 Hitta på något efter jobbet

Det kan vara vad som helst och behöver inte vara avancerat. Det viktigaste är att ni gör något, kommer bort från arbetsplatsen och får tid att prata om något annat än jobb. Gå på en restaurang eller laga en god middag ihop. Träna tillsammans, gå ut och bowla eller se en film på bio. Utgå från era egna intressen och se till att alla kan vara med.

Illustration: Istock

3 Fortbilda er tillsammans

Att utveckla arbetet är ett lustfyllt och bra sätt att komma närmare kollegorna. Hitta ett område som ni vill förbättra er inom, sätt ett gemensamt mål och ta er sedan an utmaningen tillsammans. Gå på kurser, konferenser eller mässor och grotta ner er! Om ni vill göra det lite enklare kanske ni bara kan ta en halvdag och prata igenom vad ni tillsammans skulle vilja utveckla och utgå från det.

4 Teambuilding

En riktig klassiker, även om den får många att börja skruva på sig. Men har ni bara rätt humör och inställning kan det faktiskt bli riktigt kul och samtidigt vara ett bra sätt att bygga upp en kommunikation, hitta varandras styrkor och öka tilliten. Fungerar förstås väldigt bra i kombination med nästa punkt.

5 Kickoff

Rivstarta terminen med en kombination av jobb, god mat och sociala aktiviteter. Diskutera vad ni vill göra under det kommande året och hur ni kan jobba smartare. Bäst är det om ni kan åka i väg någonstans och komma bort från vardagen. Men funkar inte det för alla går det förstås bra att hitta på något liknande under enklare former.