Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Gympa, yoga och lekar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Förskolan tipsar om hjälpmedel, facklitteratur och inspiration.

Yoga som en gris

I det här programmet från 2010 kan du och barnen hänga med programledaren Julia Messelt och några förskolebarn till Slappis­landet. Där kan man slappna av och samtidigt lära sig yogainspirerade rörelser utifrån olika djurteman. Totalt finns 10 avsnitt som alla är ungefär fem minuter långa. Varje avsnitt fokuserar på var sitt djur, det finns bland annat program med lejon, sköldpadda och kanin.

Slappis – TV-program på UR Skola ur.se

Bamsekul gympa

Allsidig träning anpassad för förskolan med musik och färdiga rörelsepass på cd. Barnen får bland annat testa att åla, krypa och göra kullerbyttor. Kan köpas hos Svenska gymnastikförbundet på: shop/gymnastik.se.

 

Miniröris för motoriken

Rörelseprogram med musik för barn i åldern 3–6 år i flera delar som också kan köras var för sig. Gör man alla passen tar det 25 minuter. Fokus är motorik ock kroppsmedvetenhet. Finns på cd och som mp3-fil och kan köpas från friskissvettis.se.

Diggigympa med plattan

Att sitta framför skärmen brukar många prata om, men det går jättebra att använda surfplattor och appar för att röra på sig. Till exempel genom dansstopp. På Youtube finns mycket musik att välja bland, tillsammans med barnen. När musiken är i gång ska alla dansa och röra sig och när den pausas gäller det att stanna så fort som möjligt. Ett annat tips är att använda appen Dice, med en digital tärning. Innan tärningen ”slås” får barnen bestämma en uppgift, till exempel att hoppa på ett ben eller snurra runt. Prickarna på tärningen avgör hur många gånger uppgiften ska utföras.

Tipsen är hämtade från bloggen Utveckling & lärande i förskolan.