Sök

Från jord till bord

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Årets hållbara förskola 2019, Kyrkhults förskola i Olofström, har förkovrat sig i hållbara ­odlingstekniker. Här berättar de själva om sina lasagne- och ­hydroponi-odlingar – visst är det inspirerande?

Lasagneodling!

1 Lasagneodling

Vårt mål är att grunda sunda vanor ur hållbarhetsperspektiven ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Genom barnens delaktighet, från att välja vad som ska odlas till att så, plantera, vattna, sköta, skörda och tillaga, lägger vi grunden till ett klimatsmart livslångt lärande. Undervisningen visar på olika odlingstekniker som täckodling, hydroponisk odling och lasagneodling. Det sistnämnda är en lager-på-­lager-odling i odlingslåda:

Bottna med papper. Gult lager – grenar, pinnar och hö. Brunt lager – brunnen hästgödsel. Varva med gräs och grönt. Gropar görs där man sätter förodlade plantor. Plantorna växer bra av värmen som uppstår.

2 Hydroponisk odling

Vi odlar hydroponiskt både ute och inne, ett slutet ekosystem där odlingen sker i plaströr och växterna stöttas av lecakulor, helt utan jord, enbart cirkulerande vatten. Ett akvarium med fiskar ingår i systemet och ger näring till det man odlar. Sallad, kryddor, chili och blommor lämpar sig bra att odla hydroponiskt.

3 Skördelycka!

Barnen får välja vilka grönsaker de vill odla och frön köps in. De försås inomhus i vårt odlingsrum för att sedan planteras ut i vårt lilla växthus och i odlingslådor som barnen varit med och byggt. Vi odlar bland annat potatis, grönkål, morötter, zucchini, bönor, gurka, spenat, sockerärtor, molokhia och okra. Barnen sköter om plantorna tills det är dags att skörda.

4 Smoothies på egenodlat

I blendern gör vi smoothies med grönkål som bas, och blandar i av frukt och grönsaker som vi har tillgång till för tillfället.

5 Laga mat i utekök

Vi bakar grönsaksbröd, gör grönkålschips och skördar sallad och färska grönsaker till lunch. Tillagningen sker i vårt enkla utekök på vår förskolegård. Allt tillagas i vårt enkla utomhuskök, ett trangiakök. Genom att vara delaktiga från jord till bord samverkar barnens sinnen till en positiv upplevelse som gynnar barnens lust att pröva olika smakupplevelser.

6 Prisbelönta superduperplättar

Vi lagar ofta barnens favorit superduperplättar som innehåller potatis, morot, palsternacka, kålrabbi …  Plättarna vann pris i WWF:s Earth Hour-tävling om klimatsmart mat. Testa vårt recept!