Sök

Premiär för podden Förskolan!

Förskollärarna Dan Björne, Linda Johansson och Eva Lindström har startat podden som de själva har saknat.

Snart känner ni Dan, Linda och Eva som om de vore några av era närmaste kollegor! Det är förhoppningen med vår nya stora poddsatsning.

Det är sen eftermiddag och i en liten radiostudio i centrala Stockholm står tre förskollärare och snackar hetsigt i varsin mikrofon. Utanför i det lilla köket står take away-lådor med rester av Palak Paneer och Chicken Korma, från indiern mittemot studion, som poddgänget precis slängt i sig.

Det är inspelning av det allra första avsnittet av podden Förskolan och Dan Björne, Linda Johansson och Eva Lindström kommer alla direkt från jobbet på sina respektive förskolor på olika håll i Stockholmsområdet. De arbetar inte tillsammans och bara Eva och Linda har stött på varandra tidigare. För många är kanske Eva Lindström bekant som engagerad debattör och krönikör i tidningen Förskolan och Läraren.

Snorpoliser är vi allihopa

Eva har under hösten fått mycket uppmärksamhet för sin krönika ”Jag är lärare, inte snorpolis!” och dagens poddsamtal tar sitt avstamp i just den krönikan och hur det har varit att arbeta under en tid då det har varit svårt att fokusera på sitt uppdrag som pedagog, utan att istället tvingas vara just snorpolis istället. Dan Björne håller med henne. Under perioder då många kollegor varit borta har det varit tufft, säger han:

– Det har varit svårt att bedriva en pedagogisk verksamhet när många i personalen varit hemma. Det har varit frustrerande att inte kunna utföra den undervisning som man vill ha. Fast frågan är om den här tiden har lett till något bra för förskolan också? Barnen har faktiskt varit friskare i år, för de har ju varit tvungna att vara hemma vid minsta symptom, säger han.

Saknade en bra podd

Eva Lindström säger att hon ville starta Förskolan för att hon själv inte kunde hitta någon bra podd för förskollärare som målgrupp. Hon tycker verkligen att den här nya satsningen fyller ett tomrum.
– Det pratas mycket om förskolan. Vad är egentligen förskolans uppgift och vad har den för betydelse i vårt samhälle? Därför behöver våra röster höras, alltså vad vi som faktiskt arbetar i förskolan tycker och tänker. Hur ser vi på vårt uppdrag? Varför är förskolan en sån viktig kugge i vår värld? Det är därför vi startar podden Förskolan.

Linda Johansson avslutar:

– Jag tycker att podden behövs för att vårt yrke är så otroligt spännande, slitigt, utmanande och faktiskt väldigt annorlunda från många andra yrken. Det behövs en plattform där man kan känna igen sig, skratta och kanske bli lite upprörd när man lyssnar, säger Linda.

Lyssna på Förskolan här!