Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Podcast: Vem bestämmer över vilan?

Hur mycket ska vi tillmötesgå föräldrarna? Förskollärarna Linda Johansson, Fredrik Kahn och Eva Lindström ifrågasätter hur vi sköter vilan på förskolan.

Det är vanligt att föräldrar vill begränsa sina barns sovtider på förskolan. Är det barnen, föräldrarna eller vi förskollärare som bestämmer över vilan egentligen?

De tre förskollärarna i podden Förskolan upplever alla att barn sover kortare tid idag jämfört med förr, och dessutom slutar barnen helt med vilan vid en yngre ålder.

– Jag kan ju verkligen förstå föräldrarna, för det är ju skitstressigt att ha ett barn som inte vill sova på kvällen. Just nu har jag ju barn på min förskola som ska sova 45 minuter och det blir jobbigt för barnen. De skulle må mycket bättre och klara dagen på förskolan bättre om de fick sova ett tag till. Men ja, vi tillmötesgår föräldrarna väldigt mycket, säger Fredrik Kahn.

– Det ger mig rysningar när föräldrar går in och mixtrar med sina barns sömn. För vems skull gör man det egentligen? För de flesta barnen leder det till att de inte längre kan ha lika bra dagar på förskolan, säger Linda Johansson bestämt.

Även Eva Lindström är kritisk mot begränsade sovtider för de yngsta.

– Om man jämför med när jag började jobba som förskollärare för 20 år sedan är det stor skillnad. Nu sover barnen kortare tid, och det är knappt några treåringar på min förskola som sover längre, säger hon.

Ifrågasätt vakenvilan!

I poddavsnittet diskuteras även ”vaken-vilan” för de äldre barnen, varför har vi den, när ska vi ha den och hur gör vi den bäst?

– Har vi vila för de stora barnen på syskonavdelningen efter lunch bara för att vi ska lösa våra raster? Det är ju inte för att de behöver vila efter lunchen, säger Fredrik.

Eva håller med.

– Jag tycker jag att det finns ett större behov av att skapa lugn vid mellis senare på eftermiddagen. Jag förespråkar ju att vi ska gå ut efter lunchen. Låt barnen leka!

Lyssna på Förskolan här!