Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Podcast: Varför har vi så mycket konflikter i förskolan?

Ska vi inte vara professionella och kunna samarbeta med alla? Förskollärarna Fredrik Kahn, Linda Johansson och Eva Lindström berättar om några av alla bråk de haft med kollegor genom åren.

Vi upplever att det är många konflikter mellan oss kollegor i förskolan. Varför bråkar vi så mycket?

I nya avsnittet av podden Förskolan berättar förskollärarna Fredrik, Linda och Eva om flera konflikter som de själva har haft genom åren och diskuterar vad bråken oftast beror på.

Eva berättar till exempel om en konflikt på jobbet som satte djupa spår.

– Jag grät en hel helg för att jag kände mig så lurad och manipulerad.

Men är vi bråkigare än andra?

– I förskolan finns det extremt mycket konflikter mellan oss som jobbar. Mycket mer än inom andra yrkesgrupper, säger Fredrik.

Eva håller med.

– På förskolan är vi bra på att hantera konflikter mellan barnen och vi är bra på att uppmuntra till olikheter och att se det som en tillgång. Men när det kommer oss vuxna så vet jag inte om vi är lika duktiga. Jag vet inte om olikhet alltid är en tillgång i arbetslaget, säger hon.

Även Linda Johansson tror också att det är mer bråk inom förskolan jämfört med andra arbetsplatser.

– När jag pratar med folk inom andra yrken om det här så är de rätt oförstående. Jag har tidigare tänkt att det beror på att vi jobbar så nära varandra och är så beroende av varandra men när jag pratar med vänner som jobbar inom liknande jobb där de också jobbar tätt ihop som exempelvis inom sjukvården eller kriminalvården så har de inte alls så mycket konflikter. De förstår inte alls varför vi tjafsar så mycket.

Så vad beror alla dessa konflikter på?

– Man kan aldrig gå undan. Man är alltid beroende av varandra, säger Fredrik.

– Jag tror också att det kan bero på att det är så mycket känslor i vårt jobb. Barnen har ju mycket känslor och det är okej att de uttrycker dem. Är det därför som vi också uttrycker för mycket känslor? Jag har ju varit inblandad i så många konflikter som inte skulle accepteras eller vara okej någon annanstans, säger Eva Lindström.

Lyssna på Förskolan här!

LÄS ÄVEN

Eva Lindströms nybörjarmissar
Vågen av RS-virus – vad gäller för förskolan?
Förskoleupproret: Har Folkhälsomyndigheten verkligen barns bästa i fokus?