Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Podcast: Våga vägra snoriga barn!

Hur har corona påverkat sättet vi jobbar på? Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Linda Johansson tycker att en del faktiskt förändrats till det bättre.

Just nu ringer vi hem barn nästan varje dag men det är inte alltid smärtfritt – ibland blir man utskälld av föräldrar som är trötta på att vabba. Hur hanterar vi det?

LÄSTIPS Guiden: Så snackar du bäst med vårdnadshavare

Kommer ni ihåg när det var helt normalt att lämna ett barn med rinnande snor och lite hosta på förskolan?

Det finns givetvis mycket som varit väldigt jobbigt med corona men de nya riktlinjerna för barn med symptom vill vi behålla även efter pandemin. Eva Lindström säger att hon verkligen inte vill gå tillbaka till en tid då vi tolererade halvsjuka barn på förskolan.

– Att barn ska vara hemma vid minsta symptom är det bästa som har hänt. Detta vill jag behålla även efter corona. Det känns helt vansinnigt att gå tillbaka. Hur har vi någonsin tidigare accepterat att ha sjuka barn på förskolan?!

LÄSTIPS Rör inte våra rekommendationer – aldrig mera snor!

Fredrik Kahn håller med Eva men ogillar hur jobbet som förskollärare tyvärr även förvandlats till ett jobb som snorpolis.

– Jag tycker att det är helt omöjligt att bedöma snor och jag vill heller inte vara den som gör det. Jag vill bara göra mitt jobb på förskolan och bedriva verksamhet för barnen. Att bedöma om barnen är sjuka är verkligen inte en rolig del av jobbet, säger han.

Bäddat för konflikter

Det finns många föräldrar som är trötta på ständigt vabbande och som ibland ifrågasätter när man ringer hem barn med symptom. Linda Johansson upplever att situationen kan leda till konflikter med vårdnadshavarna.

– Jag har kollegor som tycker att det är jobbigt att ringa hem barn, för en del föräldrar har börjat bli arga nu. När jag själv ringde hem ett barn med uppenbara symptom nyligen fick jag reaktionen: ”Jaha, vi ses väl om en vecka då, eller om en månad, eller förresten, vi kanske slutar på den här förskolan för vi har nog inte råd att bo kvar här längre!”

Lyssna på Förskolan!