Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Podcast: Därför älskar vi att jobba med de yngsta barnen

Inte bara omsorg! Våga tänka undervisning även för de yngsta, säger förskollärarna Eva Lindström, Linda Johansson och Fredrik Kahn.

Det finns många fördomar om hur det är att jobba med de yngsta barnen i förskolan. Vi pratar om varför det är så krävande men också så magiskt att jobba med de små.

LÄSTIPS: TV4, varför förnedrar ni oss förskollärare?

När Linda Johansson började jobba som förskollärare tyckte hon att de yngsta barnen mest var ”gulliga” och tänkte att det skulle vara ”mysigt” att få jobba med dem. Idag har hon en helt annan uppfattning och säger att hon idag väljer att jobba med de yngsta för att de ger henne en yrkesmässig utmaning.

– Det finns nu fördomar att det inte krävs någon speciell kompetens från personalen att jobba med de allra yngsta men det förminskar ju den kompetens som krävs, säger hon.

Eva Lindström håller med.

– Jag tycker ju att de allra bästa lärarna ska jobba med de yngsta för det är ju det absolut svåraste som finns.

”Chefen sa det var en ovanlig önskan”

Förskolläraren Fredrik Kahn jobbar även han med de yngsta. Det har varit ett aktivt val för honom.

– Senast jag var på arbetsintervju uttryckte jag att jag ville jobba med de yngsta och chefen sa då att det var en ovanlig önskan att vilja jobba med dem. Det ses väl inte som lika värdefullt? Men jag tycker ju att det är det bästa som finns att jobba med dem. Vi måste uppvärdera småbarnspedagogiken och didaktiken för den är så himla viktig. Man kan ju göra så mycket med de yngsta barnen, men det kräver mycket mer.

Lyssna på Förskolan här!

LÄS ÄVEN

Så fick förskolan bidrag för hållbart slöjdarbete

Stort europeiskt innovationpris till Piteå-förskola

Experten: Hållbarhet får inte stanna vid sopsortering