Sök
Publishing-priset logga

Podcast: ”Bort med samlingen!”

Sångsamling med sångpåse varje dag? Inte uppskattat av alla. Förskollärarna Dan Björne, Linda Johansson och Eva Lindström debatterar samlingen i podden "Förskolan".

Samlingen – viktig eller värdelös? I nya avsnittet ifrågasätter vi samlingen.

– Vi har haft samling i hundra år och ska ha samling i hundra år till, säger förskolläraren Dan Björne lite skämtsamt i början av avsnittet. Men trots den skämtsamma tonen finns det ett visst mått av allvar i påståendet. Har samlingen blivit som en fast institution i förskolan som inte får ifrågasättas? Vad är egentligen syftet med att ha samling varje dag?

– Jag älskar ju själva ordet samling. Man förenas och gör något, förhoppningsvis, glädjefyllt ihop. Men vi behöver förtydliga vad syftet med samlingen är. Jag gillar samlingar men inte de här enorma samlingarna utan när de är mindre och där barnen kan ta större plats, säger Dan.

– Jag tänker precis tvärtom, säger Eva Lindström. Jag har svårt för samlingar där det ska pratas och diskuteras. Men en samling kan ju vara vad som helst. Men man måste veta varför man gör som man gör och för vems skull. Man ska inte ha något för sakens skull. Om barnen inte är intresserade av att lyssna så har du ju en jättetråkig samling, och det är ju lärarens ansvar, säger hon.

Är samlingen en fast stund som tar tid från andra projekt och därmed hindrar andra aktiviteter och undervisning? Eva Lindström vill gärna debattera dessa moment som hon känner är lite som heliga kor i förskolan.

– Jag vill ifrågasätta de här momenten som bara finns. Som fruktstund, vila och samling. Varför finns de? Det står ju inget i läroplanen om att vi ska erbjuda barnen samling tre gånger om dagen, säger hon.

Tidpunkten för samlingen kan också ifrågasättas. Innan lunch är ofta en dålig tid, tycker Linda Johansson.

– Om man, som jag, jobbar med de yngsta barnen är det en värdelös tid att ha samling innan lunch. Barnen är trötta och hungriga och de vet att maten är på gång. Då vill man bara iväg liksom. Många förskolor som jag har jobbat på har haft samling innan lunch men jag tycker inte att det fungerar så bra.

Lyssna på Förskolan!