Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Vi sviker de våldsutsatta barnen

En flicka i min barngrupp berättade att hennes mamma slog henne. Det var för många år sedan men minnet plågar mig. Jag förde det vidare till min chef, som bjöd in mig och vårdnadshavaren till ett möte och inledde med att fråga mamman:"Slår du ditt barn?"

Vad tror ni hon svarade?

Det största bekymret efteråt var inte det våld barnet eventuellt kunde ha varit utsatt för – utan huruvida mamman skulle välja att byta förskola för att vi dristat oss att fråga henne om barnaga. Vår förskola kunde ju få dåligt rykte.

Har man inte ett system då där våra barns väl och ve kommer väldigt långt ner i prioritet?

Det finns anledning till varför du har anmälningsplikt. Du kan i bästa fall påverka ett barns hela liv till det bättre. Att det ens får ett liv.

Av självupplevd anledning blir jag inte förvånad när jag läser i Dagens Nyheter att det här går igen även hos socialtjänsten i Stockholm. Där satte sig stadens socialtjänstinspektörer ner i våras för att granska 80 barnärenden, och upptäckte till sin förfäran att socialtjänsten bara polisanmält lite drygt hälften av de fall där barn varit utsatta för våld. Det är tydligen samma titt mellan fingrarna där som på min gamla förskola, inser jag.

Finns det fler socialtjänster och förskolor runt om i landet som är så skraja för föräldrars vrede, att det går före det barns välmående, vi faktiskt är satta att skydda? Då blir jag riktigt mörkrädd.

Krönikören Erik Stenkula är förskollärare på Fågelsångens förskola i Norrköping.

Barnkonventionen som blivit lag betyder absolut ingenting om vi inte samtidigt har glasklara rutiner för de familjer där vi upplever att barnen far illa. Rutiner som alla på förskolan känner till och kan praktisera. Har du en rektor med sådan fast hand bakom dig finns ingen anledning att titta mellan några fingrar.

Ibland måste förskollärare posta både fem och tio anmälningar till socialkontoret innan frustrationen blir så stor att man lyfter luren och ber att få prata med chefen. Först då tillkallas polisen och det blir ett tvångsomhändertagande av barnet. Varje fall är naturligtvis unikt, men det finns anledning till varför du har anmälningsplikt. Du kan i bästa fall påverka ett barns hela liv till det bättre. Att det ens får ett liv.

Bara några kvarter från där jag bor hittades den numera rikskända Esmeralda död under en säng. Hon hann inte ens fylla fyra. Låt det inte hända igen.

LÄS ÄVEN

Rör inte våra rekommendationer – aldrig mera snor!

Måste vi rycka in och jobba i köket?

Studie: Barnen med sämst förutsättningar

Lyssna på Förskolan!