Sök

Svenska förskolläraren om danska corona-reglerna: "Funkar inte här"

Ett av Danmarks lärarförbund för förskollärare har fått ta emot massivt med reaktioner om de hårda – och enligt svenska förskolläraren omöjliga – förhållningsreglerna när förskolorna i Danmark öppnar igen. Foto: iStock, Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

De danska förskolorna är öppna igen – under stränga regler om två meter mellan barnen och spritning av leksaker två gånger dagligen.
– Det skulle inte funka här, säger Anna-Lena Nilsson Björk, svensk förskollärare.

Sex kvadratmeter för varje barn. Sängkläder ska tvättas dagligen. Leksaker ska desinficeras två gånger om dagen. Danska Sundhedsstyrelsen, motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, har en lista med krav på varje förskola.

På danska Lärarförbundet, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, rasslar mejl och Facebook-meddelanden in.

– Jag ser att våra medlemmar tycker att några av reglerna är väldigt svåra att leva upp till. Varje förskola har sina egna utmaningar när det gäller att uppfylla villkoren, säger Lasse Bjerg Jørgensen, kassör och internationell samordnare.

Lasse Bjerg Jørgensen på danska förbundet för förskollärare, BUPL. 

Det stora problemen är att hålla avstånd – sex kvadratmeter per barn innebär ett avstånd på cirka två meter – samt städningen.

Lasse Bjerg Jørgensen förklarar att den danska regeringen har avsatt pengar så att förskolorna ska kunna anställa extrapersonal för städningen – men att det ser väldigt olika ut med hur arbetsgivarna nyttjar möjligheten.

– Jag hoppas att våra medlemmar inte städar, men jag kan inte garantera att det ser ut så, säger Lasse Bjerg Jørgensen.

Anna-Lena Nilsson Björk är förskollärare i Svärtinge, Norrköping. Hon ger inte mycket för de danska reglerna.

– Det skulle inte funka här. I mitt tycke känns det lite panikartat. Man tar till något man inte riktigt vet om det är genomförbart, men man måste öppna upp samhället – men man vet inte hur, säger hon.

Hennes främsta anledning är att barn och personal kommer till förskolan endast när de är friska.

– Vi har många barn på förskolan nu. Då skulle det här inte fungera. De vill ha färre barn, större plats vid matbordet. Så många bord har inte vi, säger hon.

Förskolläraren Anna-Lena Björk.

En annan sak är avstånden. Hur håller man isär små barn som leker?

– Vi kan inte säga till barnen att du får sitta där och du får sitta två meter därifrån. Det går emot det vi jobbar för. Samtidigt som jag kan förstå att man måste begränsa grupperna. Men det ställer väldiga krav på pedagogerna att hålla isär barnen, säger Anna-Lena Nilsson Björk.

Att torka leksaker två gånger om dagen är inte heller görligt:

– Det skulle sluta med att vi fick ta bort dem. Men med den mängden klossar och allt som finns i förskolan finns det ingen chans att rengöra dem två gånger varje dag. Väljer man att vara ute till stor del är det inte samma sak, säger hon.

Lasse Bjerg Jørgensen håller med om att reglerna är stenhårda.

– Vi hade velat se att förskolan var stängd tills allt det praktiska var löst. Vi kunde haft trepartssamtal mellan facken, arbetsgivaren och staten. Vi kunde undvikit all osäkerhet. Det här var för snart, och för förvirrande.