Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Ny undersökning: Förskollärare sköter covid-städningen

En ny undersökning som Kantar Sifo gjort på Lärarförbundets uppdrag, visar att 34 procent av förskollärarna själva utför den städning som krävs för att upprätthålla Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Foto: Colourbox

En dryg tredjedel av förskollärarna sköter all extrastädning under covid-19 själva. Nära hälften måste fortfarande vara på plats under fysiska personalmöten. Det visar en ny undersökning.

Skolverket har nyligen publicerat digitalt stöd till rektorer inom förskola, med tips och råd om hur de kan leda och organisera arbetet under covid-19.
Det handlar bland annat om inskolning, hygien och städning, samt rutiner för hämtning och lämning.

Bland annat slår myndigheten fast att det är allas ansvar att städrutinerna som Folkhälsomyndigheten rekommenderar genomförs.

”Idiotiskt”

Men en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på Lärarförbundets uppdrag, visar att 34 procent av förskollärarna själva utför den städning som krävs för att upprätthålla Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Man kan tycka att det är en självklarhet att huvudmannen säkerställer städrutiner och förstärker städpersonalen. Men den extra städningen har man lagt på förskollärarna. Det är idiotiskt. Det är extremt pressat i förskolan, många är hemma med lätta symptom, eller är sjuka. De få förskollärare som finns på plats har en enormt hög arbetsbelastning redan innan de också måste städa, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Undersökningen visar också att 46 procent fortfarande deltar i fysiska personalmöten på jobbet. Skolverket rekommenderar att sådana möten sker utomhus.

– Vi säger nej. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att möten ska hållas digitalt. Huvudmännen får organisera sig för det. Det gör det också möjligt att inkludera de förskollärare som är hemma med lindriga symptom, eller som befinner sig i en riskgrupp, säger Johanna Jaara Åstrand.

Undersökningen, som omfattar 2 852 svarspersoner och har en svarsfrekvens på 58 procent, visar också att 36 procent av förskollärarna arbetar med andra saker än innan pandemin, till exempel mathantering.

Skolverkets krav under pandemin: ”Ha god bemanning”

  • Planera för fler öppna förskolor och avdelningar.
  • Ha god bemanning.
  • Planera för sena semesterbesked från vårdnadshavare.
  • Inskolning där vårdnadshavare deltar bör ske utomhus.Lämning och hämtning bör ske utomhus.
  • Det är viktigt att alla som finns på förskolan följer hygien- och städrutiner.
  • Håll fysiska personalmöten ute om det går.

    Källa: Skolverket.se