Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Katastrofalt ras för förskolan i USA

Förskolor i USA har tappat mellan 20 och 50 procent av barnen som förväntats bli inskrivna.

Över en miljon barn i USA dök inte upp i skolan under pandemin, varken på plats eller online. Värst drabbades förskolorna. Där saknades över 340 000 barn, främst från ekonomiskt utsatta områden.

I samarbete med Stanford University har New York Times kontrollerat närvaron i de kommunala skolorna under pandemin i 33 delstater. Analyser visar nu att 10 000 av dessa skolor saknade minst 20 procent av barnen som skulle ha börjat i förskolan under perioden. I socioekonomiskt utsatta områden var tappet ännu större. På vissa håll rentav halverades inskrivningen.

Även när skolorna öppnade upp igen och även erbjöd online-verksamhet uteblev en stor andel av eleverna och förskolebarnen. Just distansundervisningen anses vara den största orsaken till antalet minskade inskrivningar. I Florida, Georgia, Louisiana och North Carolina saknades fortfarande 60 procent av de ”förlorade” förskolebarnen när årets vårtermin startade.

I socioekonomiskt utsatta områden var tappet ännu större. På vissa håll rentav halverades inskrivningen.

I New York Times artikel poängteras betydelsen av förskolan, inte minst ur skolförberedande perspektiv, för dessa barn. Att det är där de lär sig grunderna till att läsa, räkna och skriva och att det dessutom är i förskolan som neuropsykiatriska diagnoser först konstateras. Men nu har alltså tiotusentals amerikanska barn gått miste om den möjligheten. Dessutom barn från de allra fattigaste delarna av landet. 

Vilka långtgående konsekvenser frånvaron i förskolan kommer att få återstår att se. Men faktum är att många av de mest sårbara halkat efter redan innan de tillbringat en endaste dag i skolbänken.

– Det är djupt oroande, säger Thomas S Dee, professor vid Stanford Graduate School of Education, som arbetat med analysen.

LÄS ÄVEN

Studie: Barnen med sämst förutsättningar

Förskollärarna berättar: vårt jobb är förändrat i grunden

När föräldrars oro aldrig tar slut

Hur skolar man in barn som knappt varit utanför hemmet?

Lyssna på Förskolan här!