Sök
Publishing-priset logga

Förskolor mest covid-drabbade i Oslo

I Oslo ligger förskollärare och barnskötare i topp över covid-drabbade yrken. Foto: Colourbox

Förskollärare är bland de yrkeskategorier som drabbats hårdast av covid-19 i Oslo – och barnskötare toppar hela listan. Även förskollärare är hårt ansatta. Det visar nya siffror från Folkehelseinstituttet i Norge.

LÄSTIPS – Podcast: ”Bort med samlingen!”

I Norge som helhet är taxiförare och personal i serveringsbranschen de som är mest drabbade av coronasmitta under perioden 1 januari till 12 mars i år. Men i den norska huvudstaden är det andra yrkeskategorier som toppar listan. Där är barnskötare de som drabbats hårdast, med drygt 25 smittade per 1 000 yrkesverksamma.

Förskollärare hamnar också högt, på plats sex i listan, med drygt 15 smittade per 1 000 yrkesverksamma. Det visar färska siffror från Folkehelseinstituttet, som presenteras på sajten Utdanningsnytt.no.

LÄSTIPS: Lindström: Hur kan jag skydda mig mot fjällen?

Stor samhällsspridning

Om personalen blivit smittad på förskolorna eller någon annanstans framgår inte av rapporten. Men Folkehelseinstituttet konstaterar att när smittan är utbredd i samhället är det de som inte har möjlighet att arbeta hemma, och därmed har mer närkontakt med andra, som löper störst risk att drabbas.

Smittspridningen, och den ökade andelen drabbade barn och unga, har lett till oro hos barnskötare och förskollärare.

– Medlemmarna är bekymrade och slitna. De är först och främst oroliga att smitta andra, ta med sig smittan till förskolan eller ta smittan med sig hem från jobbet, säger Aud Øygarden, ledare för Utdanningsforbundet i Vestre Aker, till Utdanningsnytt.no.

En undersökning av läget i Sverige i höstas, från september till och med november, visade att förskolepersonal haft flera bekräftade fall än taxiförare och städare, Hos förskolepersonal fanns 23,9 fall per 1 000 yrkesverksamma. Under samma period hade taxiförare 19,2 bekräftade fall medan städare hade 13,5 fall.

LÄS ÄVEN

Lindström: Nej, vi gnäller inte - vi bryr oss

”Barnskötarna ska inte göra mitt jobb!”