Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Förskolans Eva Lindström i SVT-debatt: ”Vi blir också snoriga”

Eva Lindström i ”Morgonstudion”-debatt med Expressens Linda Jerneck på tisdagsmorgonen.

Förskolläraren och Förskolan-krönikören Eva Lindström driver en hård kamp mot att föräldrar lämnar sjuka barn i förskolan. I SVT:s morgonsoffa hävdade hon rätten att undervisa friska barn, i debatt med Expressens ledarskribent Linda Jerneck, som nyligen skrev ”Släpp in snorungarna på förskolorna”.

Snoriga barn ska stanna hemma tills de är helt friska, eller tills de bara har lätta symptom efter sju dygn. Detta enligt Folkhälsomyndighetens linje efter att covid-restriktionerna hävts.

Eva Lindström gillar striktare snor-gränser, och sa i SVT-debatten på tisdagsmorgonen:

– Det har blivit så mycket bättre. Vi har gått från att det varit normalt att ta hand om både ganska sjuka barn och barn med symptom på förskolan, till att vi nu sätter en annan gräns. Och vi har sett att det blivit bättre, framför allt för barnen, att de får vara friska. Vi jobbar också friska nu.

Till dem som säger att förskolan är så viktig – för vem är den viktig? För dig som ska lämna ditt barn så att du kan jobba?

Förskolläraren och krönikören har länge hävdat sin rätt att undervisa friska barn och slippa vara ”snorpolis”, nu senast i ett svar på ett TV4-inslag om ämnet.

Men nu är det SVT som gäller, och en debatt med Expressen-skribenten Linda Jerneck, som vill lyfta bördan från vabbande föräldrars axlar.

– Ingen vill att man ska skicka sjuka barn till förskolan, men nu är det så att man ska vara hemma i två dygn utan symptom, och det gör att det blir väldigt många fler vabbdagar. Det blir vabruari hela året och det blir väldigt tufft för föräldrarna men också för deras föräldrar och kolleger, det blir färre lärare och färre sjuksköterskor, hävdade Linda Jernecke.

Eva Lindström replikerade:

– Vi blir också snoriga och då får inte vi vara på jobbet och då finns det ingen personal att lämna sina snoriga barn till, säger hon i SVT.

När tidningen Förskolan når henne är hon tillbaka på sin arbetsplats efter en veckas sjukdom.

– Jag brinner för det eftersom det är så himla dumt, säger hon. Jag vill bråka om det är att hela den här debatten visar hur låg status både barn och förskola har. Till dem som säger att förskolan är så viktig – för vem är den viktig? För dig som ska lämna ditt barn så att du kan jobba, eller för barnen och oss?

LÄS ÄVEN

Rör inte våra rekommendationer – aldrig mera snor!

TV4, varför förnedrar ni oss förskollärare?

Så fick förskolan bidrag för hållbart slöjdarbete

Lyssna på Eva Lindströms podd Förskolan!