Skrapa lite på ytan på en förskola vars rektor påstår att de ”jobbar med arbetsglädje” så inser du att de gör det av en anledning – för att den saknas. Den förskolan är inte värd dig, skriver Förskolans krönikör Erik Stenkula.

Nytt år, nya möjligheter. Kanske tänker du så i januari, och har en anställningsintervju inplanerad. Lite nervös är du allt. Du oroar dig för att det ska kännas som när du skulle teckna lån till huset och satt på banken med mössan i hand och sa ja och amen till allt.

Släpp mössan och tacksamheten! Du behöver den varken på banken eller på intervjun för en ny förskollärartjänst. Är räntan för hög och banktjänstemannen snorkig finns det andra banker. Och babblar förskolerektorn på alldeles för mycket om sin organisation, och är i det närmaste ointresserad av vad du åstadkommit i din profession – tacka nej! 

Förverkliga din dröm om vad du vill utveckla i din yrkesroll. Sök en rektor som du känner lyssnar på dina tankar. Se dig om. Förskolorna är fler än du tror.

Skrapar du dessutom lite på ytan på en förskola vars rektor påstår att de ”jobbar med arbetsglädje” inser du snart att de gör det av en anledning – för att den saknas. Den förskolan är inte värd dig.

Är en rektor däremot genuint intresserad av hur du tror att du uppfattas som medarbetare brukar hon eller han också vara bra på att mixa ihop arbetslag. Sådant kan skapa under.

Be att få kliva in i lärmiljöerna på förskolan. Andas de framåtanda, experimentlust och glädje? Har de något du eggas av och blir nyfiken på? Något du känner direkt att du får lust att bidra till? Eller är det bara trött och visset? Det kanske låter löjligt, men gå in på din kommande avdelning och fråga när de hade kul där senast.

Ditt val av chef är avgörande. Hur någon leder märker du direkt, på den anda en förskola har. Är det högt till tak, eller slår du i huvudet direkt? För det finns sjuka arbetsplatser, där alla bara pratar skit om varandra och där ledarskapet länge varit under all kritik. Har du inte upplevt annat kanske du tror att det är så ett förskollärarliv ska vara.

Betänk då att på en arbetsplats med stark utvecklingspotential kanske din chef utser dig till utvecklingsledare, fast du inte trodde att du hade några ledaregenskaper alls. Sen visar sig det sig att du hade det. Var kom de ifrån? Jag är helt övertygad att de växte fram i den goda relationen du hade med din chef och ditt närmaste arbetslag.

Så gå inte till stans största bank, där de alltid varit så snörpiga mot dig, när du ska ansöka om huslån. Välj bort förskolan där du anar att de har samarbetsproblem.

Förverkliga din dröm om vad du vill utveckla i din yrkesroll. Sök en rektor som du känner lyssnar på dina tankar. Se dig om. Förskolorna är fler än du tror. Till slut hittar du den chef som är trygg att hålla i när de pedagogiska förändringsvindarna blåser som mest, och nedskärningsyxan slår alldeles för grova flisor i din förskolas ekonomi.

LÄS ÄVEN

Ny bok om hur förskolan ska fungera i framtiden

Forskarens tips för kemi och fysik i förskolan

Förskollärare på ständig turné

Lyssna på Förskolan här!