Sök
Publishing-priset logga

"Så arbetar vi med sociala medier"

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Facebook och Twitter är exempel på sociala medier som används av allt fler. Men är det bortkastad tid eller användbara verktyg? Här träffar du några förskolor som testar sig fram i den digitala världen.

På avdelningen Stenhumlan på Boländernas förskola i Uppsala har man använt Twitter i snart ett år. Huvudsyftet är att föräldrarna ska kunna få reda på vad deras barn ägnar sig åt under dagen i förskolan.

– Just vid hämtningsdags brukar föräldrar vara särskilt stressade samtidigt som vi är färre personal och då kan det vara svårt att få till den där kommunikationen på något bra sätt, säger Fredrik Larsson, barnskötare och initiativtagare till förskolans twittrande.

– Jag har prövat många olika kanaler för att kommunicera på internet och det här tycker jag känns som det mest tidseffektiva, fortsätter han.

Att skriva ett meddelande på max 140 tecken, som är det som ryms per gång, tar inte mer än 30 sekunder om man gör det från mobilen. Det kan handla om att man är ute på gården eller vad man ätit till lunch eller något kul som ett barn har sagt, men med hänsyn till sekretessen kan man inte skriva vad som helst, eller lämna ut namn på barn och föräldrar.

Eftersom Twitter ligger öppet på internet så måste föräldrarna inte heller ha ett eget konto för att kunna läsa det som Fredrik Larsson rapporterar under dagen, vilket är en fördel tycker han. På Stenhumlan är det en del av föräldrarna som har ett eget twitterkonto, men långt ifrån alla.

När den här intervjun görs har Stenhumlan blivit intervjuade av Dagens Nyheter och ett inslag om förskolans twittrande ska sändas i TV4 Uppsala senare på kvällen. Det rapporterar Fredrik Larsson om på Twitter under dagen. Och om att barnen bygger fågelholkar som de har fått ritningar till från andra ”twittrare”.

– Förutom att föräldrarna tycker att det här är bra så finns det andra positiva bieffekter med att twittra. Till exempel att förskolorna får möjlighet att kommunicera ut det man gör på ett positivt sätt och att man kan diskutera med andra och be varandra om hjälp. Som med ritningar till fågelholkar som jag frågade efter på Twitter och fick massor av svar.