Sök
Publishing-priset logga

Instagramkontot Lärarportalen gör skillnad

Klara Lindberg, förskollärare på en 4H-förskola i Vallentuna som driver ­populära Instagramkontot Lärarportalen.

Vad handlar Lärarportalen om?

– Den har kommit till för att förskolor ska slippa uppfinna hjulet på nytt, gå på tå och hålla i alla trådar – för att i stället tillsammans samlas på ett högre plan, samverka och lätt ha tillgång till konkreta pedagogiska tips. Personal i förskolan skickas oftast på fortbildning för att sitta och lyssna på en föreläsare. Lärarportalen handlar om att fånga, lyfta och vända rampljuset till experterna som sitter och lyssnar.

Varför startade du kontot?

– Stora barngrupper är en energitjuv, men det finns andra som sällan kommer på tal. Om politiker ska ta beslut behöver vi ge förslag på lösningar. Vi kan förändra kvaliteten i förskolan genom att samla kompetensen till ett forum, avlasta personalens arbetsbörda, utvärdera beprövade idéer tillsammans och ge barnen en likvärdig utbildning. 

Vad händer härnäst? 

– Förhoppningen är att presentera projektet för Skolverket och utveckla en app tillsammans med forskare och andra professioner. Vi lever i en tid då många lär mycket på kort tid och har roligt samtidigt. 30 sekunder till 2 minuter kan räcka för att få ett hum om något som annars hade inneburit tung läsning över helgen. Två minuter startar viktiga processer, och gör skillnad. Kontot har i skrivande stund funnits i nio dagar. Videor har använts på APT som diskussionsunderlag, projekt har bildats av inspiration från andra. Det har gett många ringar på vattnet.