Sök

Bästa brädspelen på Förskolan!

Saga och William spelar ”Kurragömma i Safariparken”, medan Sara, Majken och Vide spelar ”Puppy Plus+”. Foto: Malin Walldorf

Från femkamp med Bamse i det fria till lekfull matte i läskig kvicksand … många fullpoängare i årets stora speltest!

Förskolorna har spelat många av årets testspel utomhus i år. Vädret har varit ovanligt fint hela hösten och många spel lämpar sig att ta med på utflykter. Barn och pedagoger har kastat prick, utkämpat femkamp, vägt hundvalpar och hoppat med Pippi Långstrump.

– Det är så roligt med aktivitetsspel, säger Priscilla Jansson på Förskolan Ängen i Mariefred, som spelat ”Pippi Tjolahopp” med barnen. Pippi lockar barnen och spelet var verkligen toppenbra, och dessutom hållbart i tjock kartong och med tydliga och bra bilder. Det gillar vi.

Fördelar med att spela sällskapsspel

  • Språkutvecklande
  • Tränar turtagning
  • Emotionell utveckling
  • Övar matematiska begrepp 
  • Tränar finmotorik, koncentration och perceptionsförmåga
  • Lär barnen färg och form
  • Lär barnen ta hänsyn
  • Social träning

Spela mer! 

På Vasalunds förskola i Helsingborg har Malin Johansson åkt båt och kastat boll med barnen.

– ”Båtresan” vill barnen spela varje dag, berättar Malin, det spelet är verkligen populärt. Vi pedagoger tycker också att det är ett bra spel. Det är välgjorda figurer i tilltalande, enkla färger och vi pratar mycket med barnen om djur, färger och siffror när vi spelar. Ett väldigt trevligt spel.

– De spel vi har testat har barnen lärt sig snabbt och sedan kan de berätta hur spelet går till för sina kompisar som inte spelat tidigare, säger Malin. Det är bra med spel som barnen kan spela själva, även om det är roligare som pedagog att vara med och delta i samtalen runt spelet.

I Mariefred har pedagoger och barn fastnat i kvicksand. Och utforskat matematiska begrepp.

– Vilket spel! utbrister Priscilla Jansson om ”Quicksand”. Så mycket matematik i ett enda spel. Barnen fick lägga till och ta bort, men även lokalisering fanns med i spelet, det var framåt och bakåt hela tiden. Spännande värre, barnen älskar spelet.

Vide och Ines spelar ”Puppy Plus+”. Foto: Malin Walldorf

De har också spelat femkamp med Bamse utomhus.

– Vi tog med oss spelet ut på utflykt, det var enkelt att ta med och lätt att ställa upp utomhus, berättar Priscilla. Det var så många roliga tävlingsmoment i spelet, barnen skulle klämma farmors köttbullar mellan knäna och rulla bollar med näsan som katten Jansson bland annat.

Spelet kan spelas i lag och så många som 16 barn spelade tillsammans i Mariefred. Det är bra med variation på spelen som spelas på förskolan, ibland är det större grupper och ibland är det bara ett fåtal som kan vara med och spela. Just Bamses femkamp engagerade.

– Barnen känner igen karaktärerna och det var roligt att heja på sina kompisar när de utförde sina uppdrag, berättar Priscilla Jansson. Väldigt bra träning på att vänta på sin tur, träna på grovmotoriska rörelser och en trevlig vi-känsla när de hejade på varandra.

Tränat på matematiska begrepp har även barnen på Teaterförskolan Duvungarna i Helsingborg gjort tillsammans med pedagogerna Sara Söderkvist och Lotta Blomkvist.

– I spelet ”Puppy Plus” ska barnen väga hundvalpar och leta fram rätt siffra som väger lika mycket som rätt antal hundvalpar, berättar Sara Söderkvist. Det var så roligt att se för barnen rättade sig själva när de såg att vågen inte visade lika. De äldre barnen hjälpte också de yngre att korrigera antalet eller siffran. Vi har använt spelet under vår samling också. Det är bra när spelen har fler användningsområden och dessutom är lätta att nivåanpassa så alla kan vara med, avslutar Sara. 

Förskolorna som har varit med och testat:

Teaterförskolan Duvungarna, Helsingborg, Ängens förskola, Mariefred och Vasalunds förskola, Helsingborg.

Pippi Långstrump Tjolahoppspelet

(Kärnan) 
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 179:-
Betyg ● ● ● ● ●
Genom att hoppa på olika sätt samlar man brickor på sin egen lilla spelplan. Den som lyckas med tre uppdrags­kort från Pippi vinner. Ett riktigt roligt aktivitetsspel, brickor i bra kvalitet och med tydliga bilder. Alla kan vara med och spela och det går snabbt att komma i gång. Favorit hos barnen var att göra Pippis uppdragskort, till exempel sjunga eller låtsas vara Herr Nilsson.

Bamse 5-kamp

(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg ● ● ● ● ●
Femkamp med flera olika roliga tävlingsmoment, till exempel kasta Lille Skutts morot längst. Går att spela i lag, så många barn kan spela samtidigt. Väldigt bra kvalitet och passar för att ta med på utflykt och spela utomhus. Lätt för alla att lyckas efter sitt eget kunnande så barnen tycker mycket om spelet.

Båtresan

(Tactic)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 159:-
Betyg ● ● ● ● ●
Populärt spel som barnen vill spela varje dag. Påminner om ”Memory”, barnen slår med tärning och vänder på pussel­bitar för att hitta sin färg och kunna bygga sitt tåg med båtar. Stor rolig groda som ska placeras i båten längst fram för att vinna spelet. Lätt spel att introducera som ett första spel och barnen kan spela själva efter introduktionen.

Ordlek

(Clicko)
Från 4 år
2–12 spelare
Pris 99:-
Betyg ● ● ● ● ●
Kortspel där korten består av bokstav och tydlig illustration, barnen får säga saker som börjar eller slutar på en bokstav. Barnen kan även bilda ord av bokstavskorten. För de lite äldre barnen är det jätteroligt att leka fram ord i spelet. ”Ordlek” fungerar bra under samlingen som ett gemensamt spel med tolv barn.

Kurragömma i Safariparken

(Tactic)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 295:-
Betyg ● ● ● ●
Ett trevligt spel som går snabbt att spela. Barnen ska hitta djur på spelplanen, som har en svårare och en lättare sida. Det svåra är att man måste hitta två djur och sedan peka. Svårt för de yngre barnen att låta bli att peka på det första djuret de ser. De lär sig hantera sina impulser i spelet. Pedagog måste vara med och spela. Barnen är engagerade och tycker mycket om att spela spelet.

Bamse Honungsjakt

(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 249:-
Betyg ● ● ● ●
Klassiskt spel i ny, roligare variant med nya kort och händelser. Barnen bygger sin egen spelplan av pusselbitar, så det blir olika spelplan varje gång man spelar. Spelet går ut på att samla flest honungsburkar. Reinar Räv kan stjäla honungsburkar så det gäller att se upp. Pedagog måste vara med och läsa på korten. Populärt spel i bra kvalitet och med enkla regler.

Puppy Plus +

(WOW)
Från 3 år
1–4 spelare
Pris 279:-
Betyg ● ● ● ● ●
Matematiskt spel med våg där barnen räknar hundvalpar och ska hitta rätt siffra att matcha i andra vågskålen. Roligt och lockande spel. Barnen är engagerade och rättar sig själva när de ser att vågen inte väger jämnt. Bra att det går att nivåanpassa spelet så även de yngre kan vara med och spela. Ett jätteroligt spel som barnen snabbt kan spela själva.

Quicksand

(WOW)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 279:-
Betyg ● ● ● ● ●
Klurigt, utmanande och roligt spel där barnen är äventyrare och som plockas ihop och tas isär under spelets gång. Under resans gång möter man krokodiler, slänger sig i lianer och kan hamna i kvicksand. Många roliga samtal om vad kvicksand är och barnen får öva på begrepp som ta bort, lägga till och riktning. Bra matematisk undervisning i form av ett spel.

Se vad jag kan

(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg ● ● ● ●
Kunskapsspel som passar de äldre barnen. Barnen slår med två tärningar och får välja vilken de ska flytta fram med, svarar de sedan rätt på kunskapsfrågan får de gå extrasteg. Alla hänger med framåt i spelet oberoende av kunskapsnivå. Lite för svåra frågor, synd att det inte fanns olika svårighetsgrader på korten så fler barn kunde vara med och spela.

Emil i Lönneberga Äggjakten

(Kärnan)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg ● ● ● ●
Barnen samlar ägg och hönor längs en spelplan. Det är många moment så spelet är roligt för de lite äldre barnen men de yngre barnen tröttnar när de inte hänger med i alla moment. Spelet går snabbt att spela och är lätt att lära sig. Det går att ändra reglerna för att anpassa så alla kan vara med och spela.

Havets Tre i rad

(Tactic)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg ● ● ● ● ●
Spelplanen är fylld med lådor där barnen ska pricka rätt hål med en boll för att ta sig framåt och vinna spelet. Väldigt roligt att pricka med bollen men i övrigt var spelet inte så lockande för barnen. Det var också lite klurigt för de mindre barnen att förstå vad de skulle göra.

Pang på

(Tactic)
Från 4 år
3–5 spelare
Pris 249:-
Betyg ● ● ● ● ●
En spelare gör charader av djuret på sitt kort, de andra gissar och bankar på kortet med en pinne med sugpropp. Det ligger flera kort på bordet så de mindre barnen bankar på alla kort samtidigt för att försöka pricka rätt kort. Ett lite rörigt och väldigt högljutt spel, barnen tycker mest om att banka med sugproppen och inte att spela själva spelet. Ingen höjdare.

Penguin Race

(WOW)
Från 5 år
2 spelare
Pris 349:-
Betyg
Passar inte på förskolan. Meningen är att man ska frysa in isbroar i frysen, spelplanen är fylld med vatten och lite salt. Pingviner går på de tunna isflaken och ramlar igenom när de smälter. Spelet kan inte spelas spontant. Frysen kanske är belägen i köket där vi inte får lov att vara på grund av mathantering. Bara två barn kan spela, och det blir lätt kladdigt med vatten och salt.