Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Folkhögskollärarna vill vara kvar i TCO

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Folkhögskollärarna är mycket kritiska mot att Lärarförbundet begärt utträde ur TCO och siktar på att bli medlemmar i SACO. 

I ett uttalade som antogs på samrådsavdelningen Folkhögskolas årsmöte i mars skriver man med anledning av Lärarförbundets utredning och begäran om utträde ur TCO:

”Vi i styrelsen ser med stor oro på utredningen och har valt att verka för att Lärarförbundet inte ska söka medlemskap i SACO.”

Bakgrunden till Lärarförbundets beslut är en planerad sammanslagning med Lärarnas riksförbund, LR. Det som framför allt oroar folkhögskollärarna är att många lärare i folkhögskolan inte är akademiker:

”Skulle Lärarförbundet bli ett SACO-förbund fruktar vi att många av våra medlemmar inte längre skulle kvala in då bredden för vad lärare undervisar i inom folkhögskolan är stor. I år har vi från centralt håll i förbundet fått i uppdrag att bidra till en stor rekryteringskampanj, vilket vi gärna gör. Vi bedömer dock att ett SACO-medlemskap för vår del skulle vara direkt avrekryterande”, skriver avdelningen  i uttalandet.