Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

"Jag trodde att riksdagsledamöter representerade sitt partis politik"

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Cassandra Sundin påstår att  SD är för folkbildning samtidigt som SD vill minska stödet till folkbildningen med 905 miljoner kr. Det känns inte som en kärleksförklaring, skriver Urban Lundin i en replik.

 

Urban Lundin är före detta rektor på Åsa folkhögskola.

SD:s riksdagsman Tobias Andersson skrev i februari en riksdagsmotion, som var så full av felaktigheter att jag kände mig tvungen att bemöta den. Nu har Cassandra Sundin (SD), ledamot i riksdagens kulturutskott, förklarat att det är jag som är okunnig. Hennes virriga utläggningar utmynnar i att man inte ska ta Anderssons motion på allvar. För

en enskild motion från en enskild riksdagsledamot är inte partiets officiella politik.

Andersson ingår inte i de partiföreträdare vilka har mandat att bedriva folkbildningspolitik.

Jag borde söka mig till de kanaler där partiets officiella företrädare i sakfrågan kommunicerar sina förslag.

Med mera.

Och tänk jag, mitt dumma nöt, som trodde att riksdagsledamöter representerade det partis politik för vilket de är invalda. Det låter som om SD inte har något annat val än att sparka ut Andersson ur riksdagen.

Sundin påstår att  SD är för folkbildning. Hmm. År 2019 karaktäriserade SD folkhögskolans kurser som samhällssplittrande, mångkulturaktivistiska och präglade av extremism. Och i partiets senaste budgetmotion föreslås en minskning av stödet till folkbildning med 905 miljoner för 2021. Det känns inte som någon kärleksförklaring!