Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Fyra A:n för folkhögskolan som står sig

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Andra chansen, avskolifiering, avcurlifiering och avkolonalisering. Fyra a:n som hängt med mig i över tre decennier på folkhögskola. Det vi vill och försöker. 

Anette Lydén är lärare och samordnare i allmän kurs på Sigtuna folkhögskola

Andra chansen, för några kanske tredje eller fjärde. (Nästan) aldrig sista. Den som inte var redo för folkhögskolestudier ”just nu”, kan vara redo senare. Ibland på en annan folkhögskola.

Avskolifiering. Riksdagen har beslutat att folkhögskolan ska vara fri och frivillig. En annan utbildningsform för vuxna. Inga betyg eller nationella kursplaner. Våra behörigheter är motsvarande. Godkänt duger fint. Unik frihet kombineras med stort ansvar. I relativt små studiegrupper kan vi individualisera, se människan. Uppmuntra varje deltagare att tillsammans påverka vad vi gör och hur vi gör det. Resonera om varför. Att bli och vara subjekt i sitt eget liv. Ta makten över det egna lärandet. Ta ansvar för sig själv och för oss. Aktivt medborgarskap. Att utveckla demokratin, göra sitt för nödvändig omställning och klimaträttvisa. Ha roligt tillsammans. Förstå omvärlden. Utvecklas som människa.

Avcurlifiering. Fokus på vuxenblivandet och det fria och frivilliga. ”Det är ditt liv, din tid, din – och vår – framtid, dina studier, ditt csn-lån och framförallt ditt ansvar”. På frågan ”Hur lång ska den här texten vara?” svarar jag helst ”När du känner dig klar, nöjd och tycker att du uttryckt det du vill ha sagt.” Allt är inte mätbart och kvantifierbart som vi vet. Här finns utrymme för det egna omdömet och eftertanken att få växa.  För fantasi och kreativitet!

Avkolonialisering. Vi väljer lämpliga material att studera, vilka författare vi läser. Bort från det eurocentriska. Ut i världen! Våra viktiga samtal med varandra. Vi tränar att lyssna på och lära av varandra. Också tanken kan befrias. Mångas tolkningar av världen är ömsesidigt befruktande.

Många andra a-ord kan beskriva folkhögskolan. Varför inte accepterande, affirmativ, aha-rik, akrobatisk, aktivistisk, aktningsvärd, aktsam, aktuell, alert, allmänbildande, allmännyttig, allsidig, altruistisk, ambitiös, analyserande, angelägen, animerande, anrik, ansvarsfull, artistisk, associativ, attraktiv… En allmänbildande och kreativ (ut)bildningsform för vuxna. Värd att försvara och utveckla!

Att vi är många som är Alltför ekonomiskt utarmade, hjälper inte vår unika Annanhet. Aktivitet riksdagen!