Hej! Genom att använda webbplatsen godkänner du vår integritetspolicy.

Läraren logotype Till startsidan
Sök
Logotyp för Folkhögskolan Till startsidan
Ges ut av Lärarförbundet
Yrkesläraren
  • Ämnesläraren – Svenska, språk mm
  • Ämnesläraren – Matematik, NO mm
  • Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen
Grundskolläraren Specialpedagogik Fritidspedagogik Förskolan Chef & Ledarskap Folkhögskolan

Meny

  • Om Folkhögskolan
  • Annonsera
  • Integritetspolicy
  • Nyhetsbrev
  • Sök Sök på Läraren.se

Redaktionen

  • Porträtt av Björn Andersson
    Björn Andersson

    Redaktör

    070-515 19 73
  • Porträtt av Hampus  Hagman
    Hampus Hagman

    Digital redaktör

    070-849 59 57
  • Porträtt av Markus Thunberg
    Markus Thunberg

    Digital chef

    070-922 19 51
  • Porträtt av Michael Jonsson
    Michael Jonsson

    Chefredaktör

    073-385 24 64

Välkommen

Här kan du som är medlem i Lärarförbundet logga in för en personligare läsupplevelse. Använd ditt mobila bank-id. 

Bli medlem i Lärarförbundet

Gör som 232 000 kollegor och bli medlem i Lärarförbundet. För dig som är behörig lärare – oavsett skolform. 

Bli medlem idag

Snyggt! Nu får du ett personligt flöde

För att ändra inställningar är det bara att gå in på Mina val.

Vad kul att du gillar det vi skriver

För att läsa den här artikeln behöver du vara medlem i Lärarförbundet. Läs mer om medlemskapet på Lärarförbundets webbplats. 

Bli medlem i Lärarförbundet

Gör som 232 000 kollegor och bli medlem i Lärarförbundet. För dig som är behörig lärare – oavsett skolform. 

Bli medlem idag

SD vill skära ner på allmän kurs

Skolpolitik  Allmän kurs bör minska från dagens 40 till 15 procent av folkhögskolornas verksamhet, anser Sverigedemokraterna. Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) varnar för att en sådan neddragning skulle leda till mer utslagning.

Så har folkhögskolorna förändrats

Boktips Allt fler folkhögskolor flyttar till eller öppnar i stadsmiljö. En annan trend är att digitaliseringen förändrat undervisningen. Det visar en ny antologi.

Hon jobbar som lärare efter flykten från Ukraina

Annat Olesia Leskiv flydde kriget och fick jobb som lärare på Litorina folkhögskola i Karlskrona.– Jag lär andra flyktingar från Ukraina svenska. För att ha en framtid här måste de kunna språket, säger hon.

Ledare: Snart dags för beslut om ny organisering

Ledare Den 21:a maj vet vi vilket frö vi sätter i jorden, förhoppningsvis ett som står för växt, grönska och utveckling. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande för Lärarförbundet Folkhögskola.

"Menar ni att jag sagt fel hela tiden?”

Lärmiljö Många uttalar Ahmed fel och det är inte helt enkelt att säga Kenneth Karlsson. Folkhögskolläraren Sara Silfverskiöld skriver en krönika om att undervisa i svenska för nyanlända.

Biblioterapi förebygger psykisk ohälsa

Annat Ett nätverk för biblioterapeutiska arbetssätt har bildats inom Svensk biblioteksförening. Biblioterapi är ett sätt att förebygga psykisk ohälsa, säger Helena Broms, som är kontaktperson för nätverket.

Flyktingar från Ukraina studerar på folkhögskola

Kriget i ukraina Brunnsviks folkhögskola har snabbt startat undervisning i svenska för flyktingar från Ukraina.Studierna ger en mental paus och verkar göra gott för deras mående, säger Johan Bergman, lärare och linjeledare.

Tips på nya böcker

Fackböcker Inspiration i olika hantverksmetoder och tips på hur lärare och skolbibliotekarier kan samarbeta. Det är några ämnen i våra boktips.

Folkhögskolorna laddar inför valet

Krönika Vid varje valrörelse blir det trängsel kring vilka frågor som får och tar utrymme. Men det verkar finnas goda förutsättningar att folkhögskolan blir en av dem, skriver Folkhögskolans redaktör Björn Andersson.

Nyhetsbrev från Folkhögskolan

Få nyheter och inspiration till din mejlkorg

Ta del av vår integritetspolicy

Mats Jonsson söker sina rötter hos samerna

Porträtt Folkbildning, det är det Mats Jonsson ägnar sig åt. Med sin Augustprisnominerade seriebok ”När vi var samer” vill han berätta om det han kallar för ett långsamt kulturellt folkmord.

Låga löner i folkhögskolan riskerar lärarflykt

Annat Lönerna för folkhögskollärare fortsätter att släpa efter jämfört med andra lärargrupper. Det visar ny statistik. Om vi inte kan minska glappet kommer ännu fler lärare att lämna folkhögskolorna, säger Tomas Rosengren, ordförande i Lärarförbundet Folkhögskola.

”Utan fack är som att köra utan bälte”

Lärarförbundet Om det uppstår en kris på arbetsplatsen måste det finnas en struktur för hur kontakterna med arbetsgivaren ska skötas. Det är en av lärdomarna som deltagarna i den grundläggande ombudsutbildningen får med sig.

Kriget i Ukraina väcker svåra frågor i klassen

Kriget i ukraina Läraren Sara Silfverskiöld skriver en krönika om alla frågor om krig och ondska som nu väcks bland deltagarna på folkhögskolan.

Folkhögskola anställer lärare som flytt kriget i Ukraina

Internationella skolor Ukrainas blågula flagga hissades snabbt på gården framför Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Nu har skolans rektor Agrita Martinsone även rekryterat en ukrainsk lärare, på flykt från det krigshärjade landet.

Poddar som inspirerar till att arbeta med vänskolor

Internationella skolor För att fira fyrtio år av framgångsrik skolsamverkan ger Karibuföreningen ut en serie poddar. Några ämnen som tas upp är vuxenutbildning i Tanzania, kurser för gravida flickor och arbete med vänskolor.

Mellanrummet som präglar folkhögskolan

Krönika Ett samtal med en deltagare får folkhögskoleläraren Katarina Korp att fundera på mellanrummen och möjligheterna där.

Bilder från Molkoms folkhögskola

Folkhögskollärarna Vi har bett lärare runtom i landets olika folkhögskolor att visa upp sina skolor. Denna gång får vi se glimtar från Mats Dahlmans vardag på Molkoms folkhögskola i Värmland .

Begär mer pengar till folkhögskolorna

Skolfinansiering Folkbildningsrådet begär mer pengar till folkhögskolan. Ersättningen för en årsplats behöver höjas till 100 000 kronor. Ökningen behövs för att motverka uppsägningar och behålla god kvalitet på kurserna.

”Vi får alltid en ny chans”

Krönika Det är nu jag tappar det. Så skriver folkhögskolläraren Sara Silfverskiöld om en deltagare som kommer in sent och stör undervisningen. Men sedan vänder det . . .

Hannah satsar på en mix av låtar

Musik På folkhögskoleutbildningar i Örnsköldsvik strömmar det ut nya låtar. Kursledaren Hannah Sedin lyssnar på 800 bidrag vid varje intagning.– Vi tänker på att få en bredd med olika stilar, säger hon.

Så kan folkhögskolan utveckla undervisningen för utrikes födda

Inlärning Nu finns metoder samlade för folkhögskollärare som möter deltagare födda i andra länder. Forskaren Ruhi Tyson lyfter fram värdet av lärarnas och deltagarnas egna berättelser.

Ledare: Vi har tvingats bli mer kreativa

Ledare För att bibehålla det folkbildande i vår pedagogik har vi tvingats bli mer kreativa, flexibla och se möjligheterna i problemen. Den reflektionen kring distansundervisning gör Anita Runesdotter och Katarina Petersén Nielsen i Lärarförbundet Folkhögskola.

Skidåkare med olika mål

Reportage Intensivt, omväxlande och något för alla nivåer. Så sammanfattar deltagarna på skidlinjen sin utbildning på Mora folkhögskola. De flesta bor på skolan och med all träning och klädbyten får tvättstugan aldrig vila.

Ny folkhögskola välkomnar deltagare med psykisk ohälsa

Elevhälsa Sverige har fått en ny folkhögskola. Mimi folkhögskola i Göteborg, som riktar sig till deltagare med psykisk ohälsa såsom stress, ångest och depression.

Lovordar folkhögskolans människosyn

Demokrati Mångfalden och människosynen är det Annica Wallenborg Flynn nämner först när hon förklarar varför hon vill leda Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI. Den 15 februari tillträder hon jobbet som verksamhetschef.

"Vi måste vara beredda att försvara folkhögskolans frihet"

Likvärdighet En av de allra viktigaste frågorna är folkhögskolans frihet. Det betonar Olle Westberg, som är ny generalsekreterare för Rio, Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.

Nya boktips från Folkhögskolan

Boktips Vi har läst böcker om litteraturundervisning, aktionsforskning och utvecklingsarbete. Dessutom tre intressanta böcker om musik på olika sätt.

Ljus gör oss både piggare och smartare

Lärmiljö Att kura skymning och vänta på att mörkret ska omfamna oss kan vara härligt. Men det är något som passar bäst hemma – i skolan behövs mycket ljus för att både lärare och elever ska må bra.

Bilder från Axevalla folkhögskola

Folkhögskollärarna Läraren Anne Lundén bjuder på bilder från sin arbetsplats.

Arvet efter Gösta Vestlund

Krönika Bernt Gustavsson tog del av tankeväckande föreläsningar om läget för demokratin under Vestlunddagarna.

Folkhögskollärare är likställda andra i Saco

Krönika I folkhögskolan finns många kollegor som i första hand ser sig som folkhögskollärare med olika utbildningsbakgrund snarare än som akademiker. Men vi kan ses som likställda andra lärargrupper i organiseringen i Saco. Det skriver Lärarförbundet Folkhögskolas ordförande Tomas Rosengren.

Folkhögskollärarna som forskar på halvtid

Forskning I höstas började tolv folkhögskollärare på den nya forskarskolan som drivs av tre lärosäten. Tanken är att forskningen, som ska bedrivas på halvtid, ska stärka och utveckla både den enskilda läraren och folkhögskolan i stort.

"Viktig professionshöjande insats"

Forskning – Forskarskolan är viktig som professionshöjande för en lärarkategori som inte tidigare fått möjligheten att forska. Det säger Johan Söderman, professor i barn- och ungdoms­vetenskap, och ansvarig för forskarskolan på Göte­borgs universitet.

”Demokratin är ett oavslutat projekt”

Porträtt Demokratin fyller 100 år och statsvetaren Sofia Näsström är i ropet med sin bok ”Demokrati. En liten bok om en stor sak”. Hon slår gärna ett slag för folkhögskolorna.– De utgör platser där människor med olika åsikter kan träffas och lära sig förstå varandra, långt från de sociala mediernas ekokammare.

Hans kurs hjälper personer i ekonomisk knipa

Annat Många har i dag svårt att få pengarna att räcka till och för en del leder det till psykisk ohälsa. Folkhögskolläraren Jan-Åke Blomqvist har hjälpt hundratals personer att få ordning på ekonomin och många fler är intresserade.

Folkhögskolan har blivit mer känd

Nyheter Drygt hälften av befolkningen, 54 procent, håller med om att folkhögskolor är ett steg till vidare studier eller arbete. Det är betydligt fler än när frågan senast ställdes för två år sedan.

En ny generation vårdar gamla tiders hantverk

Reportage Vissa saker var helt enkelt bättre förr, i alla fall vad gäller hus. Det anser flera av deltagarna på den nystartade folkhögskole­utbildningen i byggnadsvård på Öland. Här tar en ny generation upp gamla tekniker som timring, lerklining och linoljemålning.

Vaccinkrav på folkhögskola har lett till hatstorm

Coronaviruset Vaccinkravet har lett till en hatstorm mot Litorina Folkhögskolas rektor Agrita Martinsone. Men enligt utbildningsdepartementet finns det inga juridiska hinder mot att folkhögskolor tar ett sådant beslut.

Kravet: Alla på folkhögskolan måste vara vaccinerade

Coronaviruset Vaccin mot Covid-19 är ett krav för att få studera och arbeta på Litorina Folkhögskola. – Det behövs ett visst mod för att göra som vi har gjort, säger skolans rektor Agrita Martinsone.

Här hittar du inspirerande filmer till undervisningen

Digitala verktyg Att visa film är ett enkelt sätt att göra undervisningen mer varierande. Här är åtta sajter med spännande videoklipp.

Bristen på blåsare hotar orkestrar

Musik Bristen på musiker med blåsinstrument är ett stort problem. Och det behövs även fler lärare med blås, säger Anna Englund Bohm, på Lunnevads folkhögskola.

Nu kan alla nominera till styrelsen

Från lärarförbundet Nu kan alla medlemmar i Lärarförbundet Folkhögskola nominera kandidater till styrelsen, till skillnad från tidigare då enbart distrikten hade denna möjlighet.

Hon lär ut återbruk: ”En härlig känsla att kunna laga”

Så gör vi Det är en härlig känsla av makt att kunna laga saker själv. Det säger läraren Anna-Maria Hilborn, som undervisar i återbruk och hantverk vid Eskilstuna folkhögskola.

Krönika: ”Kan jag ta med barnen att träffa troende?”

Krönika Sara Silfverskiöld, lärare vid Bromma folkhögskola, skriver om hur tre personer med olika trosuppfattning kan driva en folkhögskola tillsammans.

Vann Augustpriset med barnbok – nu skriver hon om illegal renjakt

Litteratur Hennes böcker där samer får ta plats som huvudpersoner är något hon själv önskat att få läsa om som ung. Hon växte upp i en stad där samer inte ansågs vara bra. Trots det har Ann-Helén Laestadius fortsatt vara sig själv och idag är den samiska kulturen hennes största inspirationskälla till hennes skrivande.

Riktiga möten hindrar avhopp

Skolfinansiering Björn Andersson skriver om regeringens nya satsningar och pengar till folkhögskolan.

Läraren: Mina favoritplatser på Leksands folkhögskola

Folkhögskollärarna Klara Eriksson är lärare och ansvarig för metall- och silversmide på Leksands folkhögskola. Här delar hon med sig av några bilder från skolan. Hennes utsikt på väg till jobbet är något utöver det vanliga.

Viktigt att tillsammans värna folk­högskolan

Ledare Den fackliga styrelseledamoten Ingela Börjesson skriver om vikten att engagera sig i folkhögskolornas frågor för att bevara folkhögskolans viktiga roll.

Viktigt bevara självständig folkhögskola

Skolpolitik Regeringen vill nästa år ge 300 miljoner till folkhögskolan som en del i ett jobbpaket. Lärarförbundets politik för folkhögskolan blir ett stöd i arbetet att värna den själv­ständighet som uppdraget från staten ger.

Hoten mot demokratin i fokus på Vestlunddagarna

Kompetensutveckling Folkhögskolans arbete för demokratin är viktigare än någonsin. Det var ett bärande budskap under Vestlunddagarna. De sista i ordningen.

De dyker ner i råvarornas ursprung

Hållbarhet Det hållbara och det lokalt producerade står i centrum när Grebbestads folkhögskola satsar på en fördjupningskurs i matlagning och livsmedelsförädling. Men vad är hållbart egentligen och hur kan man göra ostron mer folkligt?

Stort intresse för kurs om digital spelkultur

Digitalisering Intresset är stort för Bona folkhögskolas kurs om digital spelkultur. En del handlar om att sätta en god samtalston till exempel vad gäller kvinnors och icke-binäras roll.

Folkhögskolor lyfter deltagarna

Pedagogik Deltagare på folkhögskola får starkare självkänsla och utvecklas till mer engagerade samhällsmedborgare. Det visar en ny stor studie.

Så ska miljöfrågorna nå alla ämnen

Hållbarhet Engagemang, kunskapstörst och – frustration. Med de orden presenterades Linnéa Eliasson, lärare på Ålsta folkhögskola, då hon i våras fick Region Västernorrlands miljöpris för sitt sätt att införliva miljöfrågorna i undervisningen.

Folkhögskolor får ökad chans till utlandsprojekt

Kompetensutveckling Ökade anslag till Erasmusprogrammet öppnar för fler folkhögskolor att lära i andra länder. Snart reser Bo Weslien och två av hans kollegor på Sjöviks folkhögskola till Rumänien.

Läraren: Här är mina favoritplatser vid Helsjöns folkhögskola

Folkhögskollärarna Bänken, ateljén och trädgården är några av läraren Anna Aspegrens favoritplatser vid Helsjöns folkhögskola. Se hennes bilder här!

Krönika: Distansstudier belyser fattigdom

Digitalisering Katarina Korp skriver om hur studenter som saknar nödvändig teknologi blir lidande när undervisning sker på distans.

Sökande svärmar till yrkesutbildning för biodlare

Hållbarhet Deltagarna på nystartade yrkesutbildningen för biodlare vid Fristads folkhögskola satsar både tid, kraft och pengar för att ta klivet från hobbyodlare till företagare.

Många med låg utbildning har lämnat folkhögskolan

Digital undervisning Avhopp bland deltagare med låg utbildning, förlorade intäkter på internaten men också vissa fördelar med förändrad pedagogik. Det har blivit konsekvenserna för folkhögskolan till följd av pandemin visar en rapport från Folkbildningsrådet.

Senaste nytt

  1. Boktips

    Så har folkhögskolorna förändrats

  2. Skolpolitik

    SD vill skära ner på allmän kurs

  3. Lärmiljö

    "Menar ni att jag sagt fel hela tiden?”

  4. Ledare

    Ledare: Snart dags för beslut om ny organisering

  5. Annat

    Hon jobbar som lärare efter flykten från Ukraina

  6. Annat

    Biblioterapi förebygger psykisk ohälsa

  7. Fackböcker

    Tips på nya böcker

  8. Porträtt

    Mats Jonsson söker sina rötter hos samerna

  9. Kriget i ukraina

    Flyktingar från Ukraina studerar på folkhögskola

  10. Krönika

    Folkhögskolorna laddar inför valet

Senast från våra tidningar

Yrkesläraren

Lärare tycker till om behörighet för alla

Ämnesläraren – Svenska, språk mm

Jarnlo: Då skulle inget barn behöva gå i skolan på lovet

Ämnesläraren – Matematik, NO mm

Han tar in hela solsystemet i klassrummet

Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen

Jarnlo: Svårt att njuta av musik när man drivs in i väggen

Grundskolläraren

Radarparet får barnen att blomma

Specialpedagogik

”Alla HVB-hem borde ha en specialpedagog!”

Fritidspedagogik

Så får lärarna barnen att gå eller cykla till skolan

Förskolan

Förskollärare tipsar om barnböcker

Chef & Ledarskap

JA till nya förbundet Sveriges Skolledare

Folkhögskolan

Så har folkhögskolorna förändrats

Läraren logotype

Hör gärna av dig eller följ oss!

Vi finns på mejl, telefon och i sociala medier.

  • redaktionen@lararen.se
  • Om Läraren.se
Folkhögskolan rss flöde

Annonsera

Vill du annonsera på sajten eller i våra magasin?

Kontakta Rabalder media

Lärarförbundet logotype

Läraren ges ut av Lärarförbundet, kontakta dem för prenumerationsärenden.

Kontakta Lärarförbundet