Sök
Publishing-priset logga

Skolan vill ändra språkklimatet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på chefochledarskap.se

Elever i lågstadiet på Lugnets skola i Hammarby sjöstad reagerade själva på att språket mellan skolkamrater stundtals var grovt och kränkande.

Agneta Bodin-Söderströ.

Lugnets skola är med sina drygt 900 elever en av landets största F-6-skolor. Agneta Bodin-Söderström berättar att det var under höstterminen 2018 som det kom fram att elever hade börjat använda ett allt grövre språk.

När tredjeklassare själva berättade om vilka ord de kunde möta både i skolan och på fritiden kom exempel som ”jävla fitta”, ”hora”, ”motherfucker” och ”kuksugare” upp.

– I en trea tog eleverna själva initiativ till att prata om språkbruket och tillsammans med de vuxna kom de överens om att det måste få konsekvenser för den som använder kränkande tillmälen. Bland annat gjorde de en lapp som ska användas för att kontakta hemmet, säger Agneta Bodin-Söderström.

Lugnets skola har haft bra resultat i trygghetsundersökningar. Och barnen känner sig inte otrygga, påpekar Agneta Bodin-Söderström.

– Men när sånt här dyker upp reagerar vi naturligtvis direkt, och i det här fallet gjorde vi det genom samtal med elever och föräldrar, rektorsbrev och föräldramöten.

Enligt Agneta Bodin-Söderström så berättar eleverna att mycket av språket hämtas på nätet, i musik, på Youtube och i olika spel.

– Men vi kan inte kriga mot nätet, det är hopplöst. Vi behöver tänka nytt och hitta insatser vi kan göra för att förändra attityd och klimat. I klass fem och sex har vår kurator gått runt och pratat med eleverna om hbtq. En del av de kränkande orden som används har ju kopplingar dit. I många fall vet eleverna inte ens vad orden betyder, och de samtalen har varit uppskattade.

Men arbetet för att förändra språkklimatet stannar inte där. Till hösten kommer Lugnets skola också att utbilda en del av personalen i ett värdegrundsprogram. Eleverna ska sedan jobba med värdegrundsfrågor schemalagt en gång i veckan.

– Vi har tidigare jobbat med ett eget material, men nu tar vi in ett nytt strukturerat och evidensbaserat värdegrundsprogram. 20 trygghetspersoner ska få tre dagars utbildning. En föräldrautbildning är också kopplad till programmet, vilket ger oss möjlighet att bilda samtalsgrupper med föräldrar i hur de kan stötta sina barn, säger Agneta Bodin-Söderström.