Så kan skolan förbereda sig för attacker

Academedias trygghetschef Mattias Hammar.

Academedias trygghetschef Mattias Hammar tillbringade en hel arbetsvecka på NTI-gymnasiet i Kristianstad efter den knivattack som skakade skolan.
–Vardagen blir inte farligare för att vi förbereder oss, säger han.

Academedia har de senaste fem åren haft en utbildning för alla anställda med tema PDV (pågående dödligt våld).

-Det har varit en mental resa, ska man verkligen behöva öva på sådant här? Men även om det är sällsynt så kan konsekvenserna bli fruktansvärda. Då är det skönt att ha kunskap, säger Mattias Hammar.

På måndag morgon den 10 januari inträffar det osannolika på NTI-skolan i Kristianstad. En knivbeväpnad tonåring går till angrepp och skadar en elev och en biträdande rektor på skolan.

Redan på måndag eftermiddag satte sig Mattias Hammar i bilen och åkte ner till Kristianstad.

-Jag pratade med folk i telefon hela vägen ner. Min funktion är inte att på något sätt ta över utan jag ska vara ett stöd för arbetsledningen, prata med alla och identifiera vad som kan finnas att göra, säger han.

Skolan hölls öppen

En av de första frågor som måste hanteras var om en stängning av skolan kunde vara motiverad.

–Vi kom snabbt fram till att det skulle vi inte göra. Det gav många möjlighet att trösta varandra och ställa frågor. Sedan får man också ha stor förståelse för de vårdnadshavare som kanske tycker att det var viktigt att ta det här hemma i familjen till att börja med, säger han.

De flesta fanns ändå på plats redan dagen efter.

- Till och med den pojke som fått allvarliga skador kunde ändå vara med på länk. Det kändes fantastiskt. Situationen hade varit en annan om vi förlorat någon i den här attacken.

Lärarna agerade snabbt

De anställda på NTI-skolan genomförde Academedias grundutbildning 2018 och den repeterades förra året.

–En stor fördel här var att det fanns en väl fungerande personalgrupp sedan tidigare, Det hjälpte nog till att de snabbt uppfattar att det är något dåligt som händer, att de ropar åt varandra, ser till att de som kan låser sig in sig, håller dörrar öppna för polisen och annat, säger han.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns en och samma lösning för alla situationer.

–Nej, man måste vara flexibel beroende på det som händer. Inrymning, att man gömmer och låser in sig kan vara bra i en situation. Utrymning, att man i stället försöker lämna lokalen eller platsen kan vara det bästa alternativet en annan gång.

Kan jämföras med brandövning

Att något sådant här inträffar är som sagt mycket sällsynt. De flesta skolledare och lärare genomför ett helt yrkesliv utan att drabbas av något liknande.

-Så är det men vardagen blir inte farligare för att vi förbereder oss. Det känns naturligt att vi förbereder oss för brand, har koll på utrymningsvägar, har återkommande brandövningar och så vidare. Det händer inte så ofta det heller, konstaterar Mattias Hammar.