Hunden Hera är rektorns närmaste medarbetare

Foto: Emelie Asplund

Hos rektor Malin Orwén på Hjällboskolan i Göteborg, är det hunden Hera som bryter isen inför de svåra samtalen. Hera är ny på jobbet, men har redan fått blyga elever att ta plats, elever med autism att öppna sig och hemmasittare att komma till skolan.

Malin Orwén har hört att det är dålig stämning i en klass, men att ingen riktigt kan sätta fingret på vad som hänt eller varför det skaver. Hon frågar några elever i klassen om de vill följa med på en promenad med Hera på rasten.

– Vi börjar med lite småprat om hunden och när vi gått en bit frågar jag vad det är som händer i klassen. Eleverna börjar prata, först med mig, sedan med varandra. Jag går bakom och lyssnar och får reda på saker jag aldrig skulle fått om vi suttit på en rektorsexpedition, säger hon.

Hera, snart 4, är fortfarande under utbildning som social tjänstehund, men har tjänstgjort som skolhund sedan ett år tillbaka, med undantag för några månader i höstas när hon fick valpar och var mammaledig. Hunden är en av medarbetarna i elevhälsoteamet, där hon blir ytterligare ett verktyg för att få barnen att känna sig bekväma.

– När till exempel skolpsykologen ska göra en utredning på ett barn, blir Hera en otrolig tillgång genom att hon får barnet att slappna av och lättare prata om det som är svårt, säger hon.

Malin Orwén

Ålder: 46.
Bor: Bohus.
Familj: Två söner och pudeln Hera.
Gör: Rektor på Hjällboskolan 6–9.
Bästa med jobbet: Att det aldrig är tråkigt utan väldigt varierat. Det blir allt mellan hundpromenader till att sitta och planera det systematiska kvalitetsarbetet.

Malin Orwén hade länge funderat på att skaffa en skolhund. Hon hade varit utan hund i fem år och saknade hundlivet samtidigt som hon hörde talas om sociala tjänstehundar. Hon hade kontakt med en uppfödare och berättade vad hon tänkt. Hos uppfödaren fanns redan en treårig Hera, som då hette Claudivan’s Fashion Female, uppfostrad till utställningshund.

– Men Hera tyckte det var urtråkigt att gå omkring med tofsar i pälsen och verkade passa mer för andra uppgifter.

Hera blev hennes, men skolan har sedan bekostat Heras utbildning, som den medarbetare hon också är.

Än så länge arbetar hon bara i mindre sammanhang och håller till i elevhälsans lokaler, när hon inte är ute på promenad. Inför ankomsten till skolan gjordes en noggrann riskbedömning för att utesluta att till exempel elever med allergier kommer i kontakt med henne.

– Det är ett ansvar jag har, för att ha en hund i den här miljön. Bara för att jag älskar hundar, gör inte alla det. Att Hera är så lugn och stillsam till sin karaktär är också en förutsättning.

Sedan handlar det också om Hera, att hon ska få en lugn arbetsmiljö. Hundar tar in alla intryck och då är det viktigt att hon får lugn och ro mellan varven och får en stunds återhämtning i sin korg på rektorsexpeditionen hos sin matte och chef Malin Orwén.

5 saker Hera gör som påverkar i skolan

  1. Öppnar. Hera är en lugn hund som är lätt att närma sig. I samtal är det en bra början att klappa och prata om hunden innan man kommer in på det svåra.
  2. Får hemmasittare till skolan. Hera har varit hemma och hämtat elever som inte velat gå till skolan. Gemenskapen med Hera har gjort det lättare att komma över motståndet.
  3. Övervinner rädslor. Elever som är hundrädda har kommit över rädslan när de lärt känna Hera. Hera är en försiktig hund som låter eleverna närma sig henne på sina villkor. Kanske kan en övervunnen rädsla innebära att det blir lättare nästa gång man är rädd för något?
  4. Gör det lättare att samarbeta. Barn med samarbetssvårigheter har tack vare Hera kunnat jobba tillsammans. Det har kanske börjat med att de fått turas om att hålla kopplet på hundpromenaden.
  5. Gör inlärningen roligare. Hera kan markera och kan till exempel peka på bokstäver, hämta saker på golvet, välja böcker och så vidare. En förmåga som kan användas av till exempel specialpedagogen.

Likvärdighet och ledarskap är temat på Skolledare21

Annat I kommande valrörelse har likvärdigheten inom svensk skola och förskola seglat upp som den tunga skolfrågan.–På Skolledare21 får skolledarna ta del av såväl aktuell forskning som lyckad praktik hur de kan öka likvärdigheten för barn och elever, säger Björn Hareland, programansvarig på styrelsens uppdrag.Bland talarna märks bland andra skolminister Lina Axelsson Kihlblom och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.