Hon är Sveriges yngste skolchef

Foto: Anders G Warne

Diana Vasiliou var bara 26 år när hon tillsammans med sin bror grundade och blev huvudman och skolchef för Dansgymnasiet år 2018. Chef&ledarskap har träffat Sveriges yngsta skolchef.

– Min familj grundade Stockholms Idrottsgymnasium så under min uppväxt har jag levt och andats utbildning och skola. Har alltid känt att jag också ville driva en skola. Jag älskar utbildning, kunskap är makt på ett bra sätt.

Diana Vasiliou har en master i statsvetenskap och lämnade jobbet som projektledare på Rädda Barnen för att starta Dansgymnasiet. Skolan har 150 elever och erbjuder inte det estetiska programmet utan samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet, som eleverna kan kombinera med kommersiell dans som hip hop, street, jazz och liknande – om de vill.

Det är en sak att drömma, en annan sak att sätta planer i verket. Varifrån kommer självförtroendet?

– Vet inte, men jag är ingen ängslig person, utan en ”doer”. Resonerar lite som Pippi Långstrump: – Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.

Diana Vasiliou

Ålder: 28.
Bor: Lägenhet i innerstan, Stockholm.
Familj: Pojkvän, mamma, pappa och bror.
Gör: Skolchef och grundare av Dansgymnasiet i Kista, i nordvästra Stockholm.
Bästa med jobbet: Allt man lär sig! Att få driva skolutvecklingen framåt. Det kanske låter malligt, men; att få tänka nytt och göra något bra, både för andra och mig själv.

Självförtroendet växte av att Skolinspektionen godkände ansökan på första försöket. Ofta nagelfars en ansökan både en och två gånger innan den klarar Skolinspektionens granskning.

Som skolchef ser hon till att alla föreskrifter, lagar och förordningar följs. Men hon har också ett nära samarbete med rektor och lärare på skolan.

– Vi har en tydlig ansvarsfördelning, men jobbar tillsammans utan prestige. Att vara rektor är ibland ett väldigt ensamt yrke. En rektor måste ibland ta jobbiga beslut, samtidigt som arbetsbelastningen i övrigt är stor.

– Jag hjälper till där jag kan för att underlätta och avlasta. Rollen som skolchef för en liten skola är helt annorlunda än att vara skolchef i en stor kommun med tio skolor att ansvara för.

Som skolchef och huvudman är du med i Lärarförbundet Skolledare. Inte helt vanligt för en huvudman att vara med i facket, eller …?

– Tror att det är en gammal myt att arbetsgivare skulle ogilla facket. Jättebra att det finns ett fackförbund för skolledare. Även chefer behöver råd och få sin röst hörd.

Hur såg du på möjligheten att tjäna pengar när du startade skolan?

– Det är inte vinst som driver mig, hade jag velat tjäna pengar hade jag ägnat mig åt något helt annat. Här finns inga stora vinster att ta hem, många andra små skolor känner säkert igen vad jag talar om.

Dianas råd till unga skolledare

  1. Lär känna dina medarbetare. Om du förstår dina medarbetare når du fram bättre.
  2. Var dig själv. Var personlig utan att bli privat. Då skapar du en dialog som bygger på tillit. Medarbetare tar lättare till sig beslut när de känner personen bakom beslutet.
  3. Var inte rädd att fråga andra. Skolan är i ständig förändring, många utmaningar finns. Ta då hjälp av andra och bilda nätverk när du letar lösningar. Om du försöker uppfinna hjulet på nytt riskerar du att lägga krokben på dig själv.
  4. Våga tro på dig själv. Oavsett vad andra tycker och tänker: Tro på dig själv och följ den vägen. Hade jag lyssnat för mycket på andra hade jag inte gjort det jag gör i dag.

Likvärdighet och ledarskap är temat på Skolledare21

Annat I kommande valrörelse har likvärdigheten inom svensk skola och förskola seglat upp som den tunga skolfrågan.–På Skolledare21 får skolledarna ta del av såväl aktuell forskning som lyckad praktik hur de kan öka likvärdigheten för barn och elever, säger Björn Hareland, programansvarig på styrelsens uppdrag.Bland talarna märks bland andra skolminister Lina Axelsson Kihlblom och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.