Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Årets rektor 2021 byggde upp tre-lärarsystem

Ann-Christin Sundell på Oxhagsskolan (F-6) får utmärkelsen Årets rektor 2021. Foto: Johan Strindberg

Priset Årets rektor går i år till Ann-Christin Sundell, rektor på Oxhagsskolan  i Kista.

Motiveringen  lyder:

Med höga förväntningar och ett stort engagemang har hon lyckats vända, bibehålla och fortsätta utveckla resultaten i en skola som haft stora behov. Hennes fokus på uppdraget har lett bland annat till att resultaten i matematik nu ligger över Stockholm stads genomsnitt.”

När Ann-Christin Sundell kom till Oxhagsskolan (F-6) för elva år sedan saknades många av de rutiner som nu gäller. Hon har byggt upp ett tre-lärarsystem där tre lärare ansvarar för två klasser och fördelar ansvaret sinsemellan på sätt som passar klassen bäst.

Modersmålsundervisning i 32 språk

Hon har också utvecklat samarbetet med fritidshemmet. Det finns specialpedagoger och speciallärare som jobbar nära lärarna med elever som behöver särskilt stöd.

Skolan har modersmålsundervisning i 32 språk, ändå ligger resultaten i svenska och matte över snittet i Stockholm. Hur kommer det sig?

– Vi har många duktiga förstelärare i flera ämnen vilket betyder mycket. Vi har också en logoped som träffar barnen och stöttar deras språkutveckling. Och i stället för en skolbibliotikarie har vi en bibliotekspedagog som bidrar med läsfrämjande åtgärder, säger Ann-Christin Sundell.

”Fortfarande helt omtumlad”

Priset som instiftats av Lärarstiftelsen och Lärarförbundet Skolledare består av 55 000 kronor som vinnaren får använda till sin egen kompetensutveckling och/eller till kompetensutveckling av sina medarbetare.

– Hur pengarna ska användas har jag inte hunnit smälta än. Jag är fortfarande alltför omtumlad, sa Ann-Christin Sundell vid prisutdelningen som skedde på Oxhagsskolan under tisdagen. Medverkade gjorde Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén, skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L), Stockholms stads grundskolechef Happy  Hilmarsdottir samt Lärarförbundet Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Foto: Johan Strindberg

Övriga finalister i årets rektor 2021 var: Nina Svensson, rektor på Mellersta Förstadsskolan i Malmö och Gabriella Ekström Filipsson, rektor på Stordammens skola i Uppsala.