Jesper Rönndahl söker svaret på vem som mördade skolan

Komikern Jesper Rönndahls senaste satsning handlar om skolan. Foto: Marie Agerhäll

Vem mördade skolan? Den frågan ställer sig komikern Jesper Rönndahl i en uppmärksammad tv-serie. Kommunaliseringen, vinstjakten, enskilda politiker, läroplaner, pedagogiska modeller eller betygen. Allt ventileras i denna sex avsnitt långa mordutredning.

Den 41-årige Jesper Rönndahl har de senaste åren gjort starkt avtryck i de svenska tv-sofforna. Han har vunnit På Spåret två gånger tillsammans med Elisabeth Höglund, han har dessutom vunnit konkurrerande Alla mot Alla i Kanal 5. Han var programledare de tre första säsongerna i det politiska satirprogrammet Svenska Nyheter och en hel del annat. Nu har han tagit sig an skolan. Hans utgångspunkt är att alla har en relation till skolan, alla är engagerade på ett eller annat sätt. Larmrapporterna kring skolan med stök, sjunkande resultat, betygsinflation har fått honom att ta sig an denna udda mordutredning.

I höst börjar Jesper Rönndahls äldsta barn i första klass. Kanske med vetskapen om vem/vilka som mördat skolan?

Fyra avsnitt har sänts, två återstår. De första avsnitten finns tillgängliga på SVT Play.

Vi har frågat honom om den nya serien. Av tidsskäl för den upptagne och nyblivne pappan Jesper Rönndahl så är intervjun via mejl.

Hur kom du på idén till serien och det dramatiska namnet?
– Det var inte jag, utan Micke Lindgren som var producent på Svenska nyheter som kom med grundidén om att göra ett program om skolan, sen gjorde vi tillsammans om det till en true crime-pastisch. 

Skolans situation kommer förmodligen att bli en av stora valfrågorna. Stötte du på några hinder när du sålde in detta udda sätt att bevaka frågan?
– Nej, det var i princip redan insålt när jag hoppade på projektet. 

Du skojar till det ganska mycket, med små gubbar, förställda röster och så vidare. Hur ser du på relationen mellan humor och allvar i en sådan här serie?
– Eftersom jag är komiker och inte journalist så är humorn det allra viktigaste för mig, men att man får reda på saker är också viktigt, och jag tycker att när de två får dra varandra så brukar det bli bra.  

Det är en hel del personer som du ”hänger ut”, Beatrice Ask, namngivna moderater som gick från politiken till friskolevärlden, andra moderater som gick till friskolesektorn, förre skolministern Jan Björklund, Göran Persson med flera. Har de reagerat på något sätt?
– Det är som tur är producenten som behöver ta den typen av diskussioner. Men ja, det är gott om människor som hört av sig, både arga och glada. 

Vår målgrupp är ju rektorer och andra skolledare. Har du fått några reaktioner från sådana och hur ser du på deras roll i mordutredningen?
– De har ett jättestort ansvar att hålla emot allt de bara kan, och tänka på elevernas bästa. De är inte där för att göra kommunpolitikerna glada.

Har du mött reaktioner från andra?
– Väldigt många lärare har skrivit till mig med glada hejarop, och jag är väldigt glad för att de gillar programmet! 

Fyra avsnitt hittills. Kommer frågan om mordet på skolan att få sin lösning?
–Vi får väl se...

Jesper Rönndahl

Jesper Rönndahl är uppvuxen i Veberöd utanför studentstaden Lund. Hans egen skolbakgrund är grundskola, gymnasium (samhäll/humanistisk), fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap och historia. Han är gift med manusförfattaren och regissören Marie Agerhäll och de har de två barn.