Sök
Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

”Vi kommer att attackeras av fanatiker”

Att häda är straffbart i 68 av världens länder. Så länge dessa lagar lever kvar kommer folk fortsätta att attackera människor för att de skämtar om religion, skriver Erik Halkjaer.

Erik Halkjaer, frilansjournalist och ordförande i Reportrar utan gränser.

Jag kan visa filmen ”Life of Brian” i princip i vilken skola som helst i Sverige – en hejdlös drift med kristendomen och Jesus. I Norge totalförbjöds filmen vid premiären 1979. 

Den var också totalförbjuden i Irland, Italien och i flera kommuner i Storbritannien. I USA utlöste den kravaller.

I Norge kunde filmen visas 1981, men det var fortsatt brottsligt att häda i Norge fram till 2015. I och med terrorattacken mot satirtidningen ”Charlie Hebdo”, i Frankrike, i januari i det året, var det inte längre lika lustigt att ha en lag som gör det brottsligt att skämta om och driva med religioner, religiösa symboler och företrädare.

Den 5 januari 2015 klev två radikaliserade islamister in på ”Charlie Hebdos” redaktion och sköt ihjäl åtta redaktionsmedlemmar, en vaktmästare, en besökare och två poliser. ”Vi har hämnats profeten Muhammed. Vi har dödat Charlie Hebdo”, skrek de.

Ett fruktansvärt terrordåd, utfört som en hämndaktion för att tidningen hädat, enligt männen. ”Charlie Hebdo” hade vid flera tillfällen publicerat karikatyrer av profeten Muhammed, precis som tidningen genom åren drivit med till exempel Jesus. Den första publiceringen gjordes 2006, i solidaritet med hoten och hatet mot den danska tidningen Jyllands-Posten, som publicerat Muhammed-karikatyrerna tidigare samma år.

”Charlie Hebdo” fortsatte att göra sig lustiga över Muhammed och andra representanter för islam, parallellt som man avbildade till exempel påven och katolska präster som pedofiler. Två år före attacken ska chefredaktör Stéphane Charbonnier ha sagt att ”vi kommer fortsätta tills islam är lika banalt som katolicismen”.

När attacken mot ”Charlie Hebdo” skedde var det fortfarande straffbart att häda i inte bara Norge, utan även i Danmark, Irland, Island, Malta, Kanada, Nya Zeeland och Grekland. Attacken fick politikerna i dessa länder att riva upp lagarna.

Det må vara terrorism, överlagt, brutalt mord, men förövarna agerar som makthavarna i länder som Egypten, Mauritanien, Brunei, Pakistan, Iran, Afghanistan och Somalia där hädelse är straffbart med döden. I Saudiarabien är straffet fängelse och piskning.

Fyra dagar efter attacken mot ”Charlie Hebdo” piskades den fängslade bloggaren Raif Badawi 50 gånger i Saudiarabien. Han dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp, för hädelse 2014.

Att häda är fortfarande straffbart i 68 av världens länder. Så länge dessa lagar lever kvar kommer folk fortsätta att hota, hata och attackera människor för att de visar teckningar på och skämta om religiösa företrädare.

Om detta ville läraren Samuel Paty undervisa för sina elever i en skola i Frankrike den 6 oktober i år. Han bad de elever som ville, att lämna klassrummet. Sedan visade han teckningarna i ”Charlie Hebdo”. Tio dagar senare halshöggs han av en radikaliserad islamist.

Jag äger själv det där numret av ”Charlie Hebdo”, från 2006, men jag får inte visa det när jag talar om det, varken i Expressen TV, TV4 Nyhetsmorgon eller på SVT Kulturnyheterna. Jag undviker att ta med den när jag föreläser om yttrandefrihet på skolor runt om i Sverige.