JA till nya förbundet Sveriges Skolledare

Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare efter Lärarförbundets kongress på lördagen och Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledarförbund. Foto: Sven-Åke Jansson/Martin Lindeborg

I dag fattades det historiska beslutet att gå vidare med en gemensam organisering för Sveriges skolledare. Det innebär att skolledarna i Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund går samman.

LÄS ÄVEN: "Tillsammans blir vi starkare"

Beskedet kom vid 18 på lördagskvällen. Då hade Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund samtliga sagt ja till att bilda de två autonoma förbunden Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.

Tillsammans har de 330 000 medlemmar, och genom föreningen Facken inom utbildning kommer de två förbunden gemensamt att driva skolfrågor. 

– Lärarförbundet Skolledares medlemmar har varit väldigt tydliga med att de tror på förslaget om att samla Sveriges skolledare i ett enda förbund. Därför är dagens beslut mycket glädjande. Den nya organiseringen gör oss starkare och ökar våra möjligheter att skapa bättre förutsättningar, löner och villkor för landets skolledare – såväl i arbetsmiljö- som i professionsfrågor, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare, i ett pressmeddelande. 

"Stor betydelse för medlemmarna"

Bägge förbunden organiseras under Sacos paraply, och blir alltså en sammanslagning av Lärarförbundet Skolledare och Sveriges Skolledarförbund.

– För landets skolledare finns många fördelar med den nya organiseringen. Vi blir starkare i vårt företrädarskap såväl lokalt som nationellt och kan via vår spetskompetens driva frågor av stor betydelse för medlemmarna. Samarbetet mellan de två nya förbunden visar på vår gemensamma vilja att samarbeta över professionsgränserna för verksamhetens bästa, säger Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson i ett pressmeddelande.

Detta händer nu:

1 januari 2023: Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildas. Tillsammans formar de föreningen Facken inom utbildning. 
Medlemsavgiften föreslås bli 280 kronor för yrkesverksamma inom Sveriges Lärare, 0 kronor för studenter och 65 kronor för pensionärer och doktorander. Medlemmar i Sveriges Skolledare betalar 290 kronor.

Likvärdighet och ledarskap är temat på Skolledare21

Annat I kommande valrörelse har likvärdigheten inom svensk skola och förskola seglat upp som den tunga skolfrågan.–På Skolledare21 får skolledarna ta del av såväl aktuell forskning som lyckad praktik hur de kan öka likvärdigheten för barn och elever, säger Björn Hareland, programansvarig på styrelsens uppdrag.Bland talarna märks bland andra skolminister Lina Axelsson Kihlblom och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.