Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Skolor får ge betyg i årskurs 4 – rektor bestämmer

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare tror inte på betyg från årskurs fyra.

Trots hård kritik från forskare, lärarfacken och Skolverket röstade riksdagen igenom förslaget om betyg från årskurs 4.
– Det är inte betyg som är lösningen på problemet i svensk skola. Det är avsaknaden av resurser att ge varje elev det stöd hen behöver i sin kunskapsutveckling, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

LÄSTIPS: Rektorers löner – här tjänar du mest och minst

Lagändringen gör det möjligt att skolor som vill, ska få införa betyg i årskurs 4. Det innebär att en rektor får möjlighet att besluta om betyg ska sättas från årskurs 4 i den skola rektorn har ansvar för. De nya bestämmelserna kommer att börja gälla den 1 april i år så att betyg i årskurs 4 ska kunna införas från höstterminen 2021.

Kritikerna pekar på att det saknas vetenskapliga belägg för att betyg i mellanstadiet skulle höja resultat och motivation hos eleverna.

Likvärdigheten påverkas

Även beslutet att det blir upp till varje enskild rektor att införa betyg från årskurs 4 eller ej, kritiseras hårt.

– Det gör att likvärdigheten påverkas. Betyg eller inte betyg kan ge påverkan på det fria skolvalet på så sätt att skolvalet styrs utifrån om man tycker betyg är bra eller inte, säger Ann-Charlotte Gavelin och tillägger:

– Skolan ska vila på vetenskap och beprövade metoder enligt författningarna. Det är vi rektorer helt medvetna om. Att då lägga beslutet om betyg i mellanstadiet eller ej, i rektors knä, blir synnerligen märkligt.

Frågan är vilket genomslag betygsbeslutet kommer att få.

Intresset för betyg på mellanstadiet tycks begränsat. Av landets största skolhuvudmän avstår tre av fyra från att gå vidare med reformen. Internationella engelska skolan (IES) är den enda stora aktör som tänker driva igenom tidigare betyg.

Lagändringen gäller från 1 april 2021 och omfattar årskurs 4 och 5 i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och i årskurs 5 och 6 i specialskolan.

Reformen är en del av januariöverenskommelsen, och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

LÄS ÄVEN

Wiman: VEM efterfrågar betyg från årskurs 4?

JA till betyg i fyran: ”Kör över lärarna”