Rektorer om varför nästan alla är behöriga i Piteå och Kalmar

Förskolan Trollet i Kalmar har 79 procent utbildade förskollärare. Foto: Genrebild, Shutterstock

Piteå och Kalmar är de två kommuner som rankats högst i hela Sverige när det gäller lärarbehörighet. Det visar Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun.
Vad beror det på?
Chef&Ledarskap har pratat med rektorerna Jeanette Kennerfalk i söder och Christoffer Backlund i norr.

LÄSTIPS: Bästa skolkommun 2021: Här är hela rankningen

Förskolan Trollet i Kalmar har 79 procent utbildade förskollärare, vilket är en jämförelsevis hög siffra. Rektor Jeanette Kennerfalk är nöjd och tror att det finns ett antal förklaringar till att det är så.

– En anledning är att vi varit väldigt tydliga med yrkesrollerna och vilka ansvarsområden som gäller. Vi har också stark pedagogiskt fokus med inriktning på undervisning. Vi har bra organiserade möten. Det kan handla om olika saker exempelvis de olika projekt vi har, det senaste exemplet är Hållbar framtid. Vi har en reflekterande kultur som är bra både för förskollärare och barnskötare.

”Ordnar fortbildningar”

Kompetensutveckling är en annan viktig faktor.

– Vi ordnar med olika slag av fortbildningar som en naturlig del i det systematiska kvalitetsarbetet, säger en.

Jeanette Kennerfalk tillförordnad rektor på Vimpeltorpets förskola i Kalmar.

Trollets verksamhet har också väckt uppmärksamhet runt om i Sverige.

– Vi försöker dela med oss av våra erfarenheter. Varje år har vi Trolledagarna dit man kommer från andra ställen och vi tar också emot rena studiebesök, säger hon.

Trollet har cirka 68 anställda varav 51 är förskollärare.

– De barnskötare som finns har också behörig utbildning, säger Jeanette Kennerfalk.

91 procent behöriga på Pitholmsskolan

Betydligt längre norrut, I Norrbotten, ligger Piteå. Kommunen har sedan en längre tid tillbaka hög rankning när det gäller lärarbehörighet.

Christoffer Backlund är rektor på Pitholmsskolan, en kommunal grundskola med cirka 400 elever. Här är 91 procent behöriga.

– Jag tror det handlar om enkla ganska enkla saker. Man trivs, upplever att jobbet är meningsfullt och man får bekräftelse, så det är det man får jobba med. Då stannar man också kvar på sina arbetsplatser.

Lönen tror han också är en faktor.

– Vi har också haft en gynnsam löneutveckling här tycker jag. Generellt tycker jag att lärarlönerna är för låga men utvecklingen här har varit bra. Piteå kommun har satsas på skolorna de senaste åren, säger han.

Lärarna trivs bra och stannar på sina jobb men i det ligger kanske också att det i stället kan bli stiltje och man får en kår där de flesta är äldre?

– Javisst är det så och jag står faktiskt inför rekryteringar nu vid årsskiftet på grund av pensionsavgångar. Men jag tror det är kommer att gå bra och det är förstås ingen nackdel att vi har så många behöriga, Har man trivts så pratar man gott om sin arbetsplats, då hör folk det och då blir arbetsplatsen attraktiv, säger Christoffer Backlund.

LÄS ÄVEN

Skolsjälvförtroende ökade gymnasiebehörigheten

Fem tips från Årets rektor

Rektorer saknar mandat att bygga sin egen organisation

Likvärdighet och ledarskap är temat på Skolledare21

Annat I kommande valrörelse har likvärdigheten inom svensk skola och förskola seglat upp som den tunga skolfrågan.–På Skolledare21 får skolledarna ta del av såväl aktuell forskning som lyckad praktik hur de kan öka likvärdigheten för barn och elever, säger Björn Hareland, programansvarig på styrelsens uppdrag.Bland talarna märks bland andra skolminister Lina Axelsson Kihlblom och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.