Så hanterar Visättraskolan kriget i Ukraina

Erik Hall är biträdande rektor på Visättraskolan i Flemingsberg utanför Stockholm.

I somras skadades två små barn vid en skottlossning i centrala Visättra. När Ryssland invaderade Ukraina väntade en ny utmaning för trygghetsteamet på Visättraskolan, en F-6-skola i Flemingsberg söder om Stockholm.
–Det viktiga är att möta barnen där de är, säger Erik Hall, biträdande rektor och ansvarig för elevhälsan på skolan.

Visättraskolan har hög prioritet på elevhälsoarbetet. Man har två team som arbetar parallellt, Elevhälsoteamet och Trygghetsteamet. Trygghetsteamet består av skolans trygghetsansvarige samt representanter för alla delar i verksamheten: elevhälsa, lärare, fritids och servicepersonal. Fredagen den 25 februari var dagordningen given.

-Teamet diskuterade frågan och sedan skickade vi ut ett protokoll till alla berörda via mejl. All personal hos oss är ålagda att läsa alla protokoll så det är ett effektivt sätt att nå ut, säger Erik Hall.

Visa statsministerns tal

I protokollet uppmanade man alla berörda att ta upp frågan i klassrummen, men gav också information omkring vad man kan tänka på innan, så elevernas oro kan mötas så konkret och koncist som möjligt. I mejlet länkade man bland annat till ett klipp med statsminister Magdalena Anderssons budskap till barnen och uppmanade alla att visa det för eleverna.

– Det är viktigt att alla får samma information så att inte eleverna i klass 1A får höra något annat än de i 3B, säger han.

Skolan har även flitig kontakt med vårdnadshavarna. Skolans rektor, Semira Vikström, skickar en gång i månaden ut ett brev till alla vårdnadshavare via lärportalen Unikum.

– I det brevet fanns denna gång med en länk till Rädda Barnen med tips om hur man kan prata med sina barn. Även här länkades statsminister Magdalena Andersson budskap till barnen in. Skolans rektor skickade också ut en särskild påminnelse om Hesa Fredrik på måndag, signalerna kan med tanke på läget väcka oro hos många och därför är det viktigt att påminna om signalens syfte och att det just är ett test.

Några av barnen på skolan har sitt ursprung i Ryssland eller Ukraina.

– Det är ett fåtal men vi får självklart vara extra observanta på dem, säger han.

Lugnt under sportlovet

Pedagogerna själva kan förstås också känna oro och mötas av frågor som kan vara svåra att besvara.

– Vi har en tydlig organisation och jag tror det är tydligt för personalen hur de kan göra. De ska alltid kunna vända sig till trygghetsansvarige eller till mig som är ansvarig för hela elevhälsan.

Ännu så länge har det ändå varit relativt lugnt, både för personal och elever.

–Visst hör vi att det finns viss oro och frågor dyker upp, Denna vecka är det ju sportlov och då är bara fritidsverksamhet så det är färre barn här. Men vi fortsätter förstås att följa händelseutvecklingen noga, säger Erik Hall.

I somras skottskadades två barn i centrala Visättra i samband med en uppgörelse i den gängkriminella världen.

– Vi tvingades att hantera det där och då. Vi såg till att det fanns möjlighet att få stödsamtal, vi samarbetade med socialtjänsten och lärde oss hur viktigt det är att möta barnen där de är.

Positivt inslag i utsatt område

Visättra är ett av de områden som av polisen betraktas som utsatt område.

– Så är det, men vi jobbar mycket med att lyfta fram det som är positivt i Visättra och det finns mycket, säger Erik Hall.

Skolan själv är kanske ett exempel på det positiva. År 2020 utsågs skolans rektor Semira Vikström till Årets rektor efter att genom en satsning på lärare och pedagoger vända en negativ utveckling med personal som mådde dåligt, dåliga resultat och otrygga elever till dess motsats.