Läraren.se är vinnare av publishingpriset 2020!

Raija Ikonen är årets rektor

Raija Ikonen, rektor på Enbacksskolan i Tensta, har utsetts till årets rektor i Stockholms stad.

Stockholms stad har nyligen delat ut utmärkelser till lärare och rektorer. Ett av priserna gick till Raija Ikonen som fick utmärkelsen i kategorin ”årets rektor i grundskolan”. Prissumman är 10 000 kronor och delas ut till Enbacksskolan för att användas till kompetensutveckling för vinnaren.

Grattis!

– Tack! Jag känner mig verkligen väldigt glad och ser utmärkelsen också som ett erkännande för hela skolan.

Vad är viktigt för att lyckas som rektor?

– Jag skulle säga att engagemang och uthållighet är två viktiga egenskaper för att lyckas på längre sikt. Att vara äkta mot sig själv och sina värderingar i arbetet, ger grund till dessa.

Raija Ikonen

År som rektor: 12 år.
Familj: Vuxen son, syskon, deras respektive och barn, samt mamma.
Bor: I Vällingby, västra Stockholm.
Fakta: Det finns cirka 130 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.

– Andra egenskaper är nyfikenhet, som kommer till uttryck genom en vilja att ständigt lära sig nytt och utveckla förmågan att arbeta utifrån olika perspektiv. Liksom kommunikation, som är A och O i detta arbete. Samspela med personal och elever, skapa delaktighet i organisationen och i processerna. Och inte minst: följa upp! Uppföljningen är så otroligt viktig för att få processerna att gå framåt i rätt riktning.

Vad eller vem har påverkat dig som rektor?

– Min väninna, som genom sitt exempel påverkade mig att ta klivet över till rektorsrollen. Jag har valt arbetsplatser där jag haft en bra chef. Jag lärt mig mycket av dem genom åren.

– Mina föräldrar har visat hur man kan se positivt på tillvaron, hitta möjligheter och våga.

– Jag påverkas även av de personer som arbetar i min organisation, stora som små. Det finns mycket kunskap och erfarenhet hos alla att lära av och låta sig bli påverkad av.

Vad ger dig motivation?

– Jag motiveras av att arbeta med helheten. Jag vill få människor att tillsammans gå i en gemensam riktning och skapa resultat. Möjligheten att vara kreativ i mitt arbete ger motivation, likaså friheten! Drivkraften bottnar nog i mitt samhällsintresse och viljan att bidra till ständiga förbättringar. Jag tror att alla kan lyckas!