Sök

Boken om rektorn som gjorde rätt

Den här artikeln publicerades ursprungligen på chefochledarskap.se

Hört talas om Skrivbordspedagogen? Med sina ironiska, humoristiska och samtidigt allvarsamma och bekymrade beskrivningar av skolmiljön har lågstadieläraren Roberth Nordin i Östersund samlat tusentals läsare och följare i böcker och på sociala medier. Nu senast Rektorn som gjorde rätt.

Foto: Sandra Lee Pettersson

– Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner. De flesta tycker det är roligt, men ändå inte. Skalar man bort ironin, så är det ju egentligen inte så kul kanske, säger Roberth Nordin .

När och varför började du skriva om lärarnas tillvaro?

– Det var runt 2013, en tid då många slutade som lärare. Jag hade ett samtal med det lokala facket om vad vi kunde göra åt lärarnas arbetsmiljö. ”Ja, vad gör du själv, Roberth”, blev svaret och då tänkte jag att jag åtminstone kunde berätta i insändarform hur det är i skolan.

Sagt och gjort. En insändare i lokaltidningen med rubriken ”Lärare sökes akut” lästes 29 798 gånger, mer än en tredjedel av alla besök på den digitala utgåvan av Östersunds-Posten den dagen. På Facebook och Twitter ger inläggen nuförtiden tusentals klick och i somras kom den tredje boken: Rektorn som gjorde rätt

Blev du förvånad över responsen?

– Ja, att det skulle få sån spridning hade jag inte räknat med. När det gällde ÖP tänkte jag ju papperstidning och inte att det skulle publiceras digitalt. Men läraryrket verkar vara ett hett ämne.

Vad tycker dina kollegor?

– De stöttar mig. Även chefen. De ser ironin. Jag skriver ju allmänt, inte för att skriva ned arbetsgivaren. Men jag har inte hört mycket från politikerna. Alla tycker det är bedrövligt, men ingen känner sig träffad. Man skyller på varandra.

Den senaste boken handlar bland annat om läraren som slänger iväg sin kalender, rektorn som blir pedagogisk vilde, eleven vars dag är fylld av våld och ångest och en bitter skolvaktmästare som anser att samhället slutade fungera när kokkaffet försvann.

Hur många av dem har du mött i verkligheten?

– Egentligen alla. Men karaktärerna är tillspetsade så klart. Jag är lite orolig för att någon ska känna igen sig men jag tror det är tillräckligt allmänt för att ingen ska känna sig utpekad.

Om du fick makt att påverka skolmiljön – vad skulle du ändra?

– Förstaliga skolan. Vi måste ha en huvudman som gör det lättare att utkräva ansvar. Sedan vill jag ha fler speciallärare, tydligare regler för arbetsmiljön när det gäller exempelvis raster och arbetstid. Och så måste vi få bort den här vansinniga dokumentationshysterin som bara tar en massa onödig tid.