Hej! Genom att använda webbplatsen godkänner du vår integritetspolicy.

Läraren logotype Till startsidan
Sök
Logotyp för Chef & Ledarskap Till startsidan
Ges ut av Lärarförbundet
Yrkesläraren
  • Ämnesläraren – Svenska, språk mm
  • Ämnesläraren – Matematik, NO mm
  • Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen
Grundskolläraren Specialpedagogik Fritidspedagogik Förskolan Chef & Ledarskap Folkhögskolan

Meny

  • Om Chef & Ledarskap
  • Annonsera
  • Integritetspolicy
  • Nyhetsbrev
  • Sök Sök på Läraren.se

Redaktionen

  • Porträtt av Håkan Söderberg
    Håkan Söderberg

    Redaktionschef

    070-548 90 87
  • Porträtt av Sten Feldreich
    Sten Feldreich

    Reporter

    070-763 10 53
  • Porträtt av Hampus  Hagman
    Hampus Hagman

    Digital redaktör

    070-849 59 57
  • Porträtt av Markus Thunberg
    Markus Thunberg

    Digital chef

    070-922 19 51
  • Porträtt av Michael Jonsson
    Michael Jonsson

    Chefredaktör

    073-385 24 64

Välkommen

Här kan du som är medlem i Lärarförbundet logga in för en personligare läsupplevelse. Använd ditt mobila bank-id. 

Bli medlem i Lärarförbundet

Gör som 232 000 kollegor och bli medlem i Lärarförbundet. För dig som är behörig lärare – oavsett skolform. 

Bli medlem idag

Snyggt! Nu får du ett personligt flöde

För att ändra inställningar är det bara att gå in på Mina val.

Vad kul att du gillar det vi skriver

För att läsa den här artikeln behöver du vara medlem i Lärarförbundet. Läs mer om medlemskapet på Lärarförbundets webbplats. 

Bli medlem i Lärarförbundet

Gör som 232 000 kollegor och bli medlem i Lärarförbundet. För dig som är behörig lärare – oavsett skolform. 

Bli medlem idag

Många utmaningar för förskolan i framtiden

Lärarförbundet Vi måste tänka om och tänka nytt om vi ska klara de krav som ställs på förskolan i framtiden. Det konstaterar Frida Eriksson, förskolerektor i Enköping och ledamot i Lärarförbundet skolledares styrelse, efter Lärarförbundets färska rapport ”Förskollärare är centrala för en likvärdig förskola”.

Barnets bästa gäller i Kronoberg

Samverkan Att jobba främjande och förebyggande i samarbete mellan skola och samhällets andra delar för att bland annat kunna fånga upp barn med problem tidigt. Det är grundtankar som nästan alla ställer upp på idag.I processen ”Barnens bästa gäller” strävar man efter att göra verkstad av visionerna. Erika Lagergren från Kronobergs län berättar hur.

Globala gymnasiet har global rättvisa i fokus

Pedagogik Demokratisk organisation, tvärvetenskapliga projekt och endast vegetarisk skollunch. Globala gymnasiet i Stockholm är inte lik någon annan gymnasieskola. Rektor Jenny Hyenstrand berättar mer om skolans arbetssätt.

500 sökande till utbildning för blivande rektorer

Rektorer Söktrycket till Rekryteringsutbildningen för blivande rektorer hösten 2022 har varit högt. Bland de 500 sökande finns även ett antal som inte jobbar i skolan idag. "Vi vet inte om det handlar om personer som är på väg tillbaka till skolan men är mycket glada över att så många sökt och vi tror att vi kan erbjuda plats åt alla", säger Skolverkets Anna Forssell.

Jesper Rönndahl söker svaret på vem som mördade skolan

Kulturtips Vem mördade skolan? Den frågan ställer sig komikern Jesper Rönndahl i en uppmärksammad tv-serie. Kommunaliseringen, vinstjakten, enskilda politiker, läroplaner, pedagogiska modeller eller betygen. Allt ventileras i denna sex avsnitt långa mordutredning.

Parul Sharma: Mångfald och inkludering leder till jämlikhet

Hållbarhet Oavsett var i världen hållbarhetsexperten Parul Sharma träffar ungdomar konstaterar hon: ”Ingen jag mött har gett upp hoppet om att det faktiskt går att påverka utvecklingen. Grundkänslan är att människor vill delta i en god förändring. Vad som behövs är att någon skapar ett engagemang hos dem.”

Lärarledd skolutveckling för ett bättre lärande

Annat Bygg en organisation där lärarna själva har huvudansvaret för undervisningsutvecklingen. En utveckling som ska bygga på vetenskap. Det säger författarna till boken ”Lärardriven skolutveckling” som väckte stort gensvar när de föreläste för skolledare på SETT-mässan i Kista i tisdags.

”Skolledarlönerna är inte rekryterande”

Lönestatistik Skolledarnas löner är inte tillräckligt konkurrenskraftiga. Kan du få motsvarande en Mallorcaresa i månaden någon annanstans så är valet kanske inte så svårt. Det konstaterar Lärarförbundet förhandlingschef Mathias Åström.

Vadstena har högst lärarbehörighet

Behörighet Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (95 procent) visar statistik som Skolverket tagit fram. Rektorerna Anna Andersson och Johan Parmbäck pekar på samband och orsaker till det goda resultatet.

Oklart för komvux om massflyktsdirektivet

Kriget i ukraina Flyktingar från Ukraina äldre än 18 år har enligt massflyktsdirektivet inte rätt till SFI eller annan utbildning inom komvux.– Vi planerar för att möta en möjlig situation där vi kan erbjuda SFI. Ingen vet hur läget förändras och hur länge flyktingarna blir här, säger Mostafa Geha, rektor för Hedemora Vuxenutbildning med cirka 600 studerande.

Forskaren: Mentorskap leder till minskad oro

Stress En oerfaren rektor kan behöva stärka sitt självförtroende i yrket. Med en erfaren vägledare vid sin sida minskar oron för att göra fel och därmed risken att yngre förmågor hoppar av sina jobb i förtid. Men eftersom få arbetsgivare erbjuder detta arrangerar facket ett mentorsprogram.

Nyhetsbrev från Chef & Ledarskap

Få nyheter och inspiration från Chef & Ledarskap till din inkorg.

Ta del av vår integritetspolicy

Ta ner hatthyllorna och skapa kreativitet

Forskning Våga tänka nytt så orkar du vara kreativ och innovativ också i resursbristens tid. Det menar Leif Denti, som forskar om ledarskap, kreativitet och innovation vid Göteborgs universitet.

Kulturskolerektorn: Konsten är som eld och vatten

Krönika Med konsten som redskap kan vi närma oss viktiga frågor, berätta, skapa och utforska – även sådant som är svårt och skrämmande. Det skriver Inger Carlonberg.

De granskar Skolinspektionens granskningar

Recensioner Skolinspektionen (SI) och dess granskningar har gjort ett tydligt avtryck både i skolans värld, i media och på politisk nivå. Men vad är det egentligen som granskas – och bidrar tillsynen till att kvaliteten i skolan höjs? Det går två forskare igenom i en ny bok.

Tydligare ansvar för att trygga studieron

Studiero Regeringen föreslår flera lagändringar som ändrar ordningen när vårdnadshavare är missnöjda. Rektorer ska också få ökade möjligheter att omplacera eller stänga av elever.

Rektorn: Bra med besked om att nya timplanen dröjer

Timplaner Skolverkets förslag på reviderade timplaner bereds inom Regeringskansliet, men kommer inte att träda i kraft till höstterminen 2022. Skolorna får därför planera utifrån de timplaner och bestämmelser som gäller nu. Det är lika bra, tycker Råsundaskolans rektor Susanna Franzén.

Större möjligheter till distans- och fjärrundervisning

Distansundervisning Nya regler ger större flexibilitet, men kan samtidigt leda till ökat tryck på rektorer och högre kostnader, befarar Linnéa Plöen Casterud, utredare på Lärarförbundet.

Algoritmer tar över i klassrummet

Digitalisering Med skolans digitalisering följer också it-världens kulturella normer.  – I it-folkets framtida skola är det algoritmer som räknar ut vad just den här eleven förmår och behöver, inte läraren, säger Malin Ideland, etnolog och professor i utbildningsvetenskap vid Malmö universitet.

Så kan hemmasittare hjälpas tillbaka

Särskilt stöd Varje hemmasittare är unik och det krävs tid och tålamod för att få eleven att återvända till skolan.– Ett vanligt fel skolledare och vårdnadshavare gör – i sin iver att komma till rätta med problemet – är att de glömmer bort att lyssna på eleven, säger tidigare rektorn Sirkka Persson, som är aktuell med en bok om hemmasittare.

Så fixar du ditt lönesamtal

Lönesamtal Du har inte bara lönesamtal med dina medarbetare, snart är det dags att argumentera för din egen lön. Robban Nilsson och Björn Hareland, ombudsmän på Lärarförbundet, ger råd för hur du ska lyckas.

Så hölls grundsärskolan igång under pandemin

Coronaviruset Ingegärd Salmose är rektor för grundsärskolan vid Bergsgårdsskolan och Eriksboskolan i Göteborg.  I drygt två år har man kämpat med pandemin under de speciella omständigheter som särskoleverksamhet innebär. – Det har gått lite i vågor, vi har fått göra vissa anpassningar men klarat att hålla uppe den fysiska närvaron i skolan, säger hon.

Skolchefers uppdrag en balansgång

Ledarskap Många rektorer har tagit steget och blivit skolchefer. Men vad krävs av en skolchef? Lene Foss, professor i pedagogik vid Jönköping University, har kartlagt vilka spänningsfält skolchefer befinner sig i och de konflikter som finns i att styra och leda skolan.

Rektorer och lärare har skilda uppfattningar om planeringstid

Forskning En majoritet av rektorerna tycker att lärare har tid till gemensam planering visar en ny undersökning från Karlstads universitet. Det är ett helt annat resultat än när forskarna tidigare ställde samma fråga till lärarna.

Utbildningsministern: ”Rektorer bäst på att bedöma särskilt stöd”

Anna ekström Det är rektorerna som är bäst lämpade för att bedöma elevernas behov av stöd. Det hävdar utbildningsminister Anna Ekström i Uppdrag Gransknings uppmärksammade serie ”Bokstavsbarnen” i SVT.

Så hanterar Visättraskolan kriget i Ukraina

Trygghet I somras skadades två små barn vid en skottlossning i centrala Visättra. När Ryssland invaderade Ukraina väntade en ny utmaning för trygghetsteamet på Visättraskolan, en F-6-skola i Flemingsberg söder om Stockholm. Erik Hall, biträdande rektor och ansvarig för elevhälsan på skolan, berättar om hur de arbetar.

Fördelar och risker med nya ämnesbetygen

Betyg Ämnesbetyg kommer att ersätta kursbetyg i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och komvux från den 1 juli 2025.–Jag är i grunden positiv men det finns fällor att se upp med, säger Cecilia Sjöström, rektor på Teknik&Servicegymnasiet i Älvsjö utanför Stockholm.

Malå kommun visar vägen för Elevhälsan

Elevhälsa Malå kommun är den kommun som lägger mest på elevhälsa i Sverige, enligt Skolverkets siffror. På Nilaskolan, med 360 elever, finns en genomtänkt plan för elevhälsoarbetet med ständigt fokus på utveckling.

Dåligt stöd för särskilt stöd

Annat Det finns stora brister när det gäller fördelningen av särskilt stöd och extra anpassningar i skolan. Skolledare måste fatta svåra yrkesetiska beslut utan någon uppbackning.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman: 20 000 kronor mer i månaden är rimligt

Löneökning Skolledarna behöver ett rejält lönelyft, menar Lärarförbundet Skolledares ordförande. Hon tycker att staten ska stå för höjningen, som bör vara 20 000 kronor i månaden.

Läsning en nyckel för att minska skolsegregationens effekter

Fackböcker Satsa på att lära alla att läsa ordentligt. Och sätt in särskilt stöd till dem som behöver så tidigt som det överhuvudtaget är möjligt.Det är journalisten och författaren Emma Leijnses medskick till Sverige rektorer. Hon har skrivit den uppmärksammade boken ”I en annan klass” där hon följt två skolklasser med helt olika förutsättningar.

”Rektor Linnea” ger sig in i valrörelsen

Skolpolitik Linnea Lindquist har gjort sig känd som en flitig debattör, inte minst på Twitter där hon under namnet ”Rektor Linnea”, kritiserar ”marknadsskolan”. Snart ger hon sig in i valrörelsen som opinionsbildare. Hur kommer det sig?

Gavelin Rydman: Huvudmannen måste ta sitt ansvar för särskilt stöd

Krönika Enskilda rektorer ska inte behöva fatta svåra beslut om vilka barn som ska få särskilt stöd, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

Gott skolledarskap vände vinden för Örebros skolor

Kompetensutveckling I Örebros skolor har hög sjukfrånvaro vänts till låg, oattraktiva tjänster vänts till eftersökta och en dålig arbetsmiljö har vänts till en betydligt bättre. Nyckelpersoner i förändringen har varit skolledarna.

Stolthet och oro i pandemins spår

Coronaviruset Skolledarskapet har ökat i betydelse under pandemin. Samtidigt har problem gällande likvärdig utbildning identifierats. Det visar en sammanställning av internationella studier från Skolverket.

Rektorerna håller på förskolans kärnvärden

Forskning Hur hårt än förändringens vindar blåser över skolans värld så ser rektorerna till att förskolans kärnvärden lever kvar. Det är en av de mest framträdande slutsatserna i den doktorsavhandling som tidigare förskolläraren Ebba Hildén presenterade i fjol.

Så kan skolledare hantera lågintensiva kriser

Krishantering Upprätta en krisstab, våga fatta beslut och lyssna på medarbetarna. Det är tre vägar för skolledare att möta lågintensiva kriser, som pandemin. Tipsen kommer från krisexpert Aida Alvinius.

Inget professionsprogram före valet

Kompetensutveckling Professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare kommer inte att behandlas före valet i september. Däremot ska regeringen tillsätta ett professionsråd för att som ett första steg ytterligare utveckla programmet. Fördröjningen oroar Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen.

Så kan skolan förbereda sig för attacker

Hoten mot lärarna Academedias trygghetschef Mattias Hammar tillbringade en hel arbetsvecka på NTI-gymnasiet i Kristianstad efter den knivattack som skakade skolan. Han berättar om hur personalen redan fått utbildning i att hantera sådana situationer.

Mildare covidvariant kan bli tuffare för förskolan

Coronaviruset Fler sjukdomar med mer smitta både bland elever och personal och svårt att få vikarier. Det kan leda till att våren blir den tuffaste tiden hittills under pandemin, trots att virusvarianten omikron tycks ge mildare sjuklighet. Det tror Carola Wedholm, skolchef på Hoppetossa förskolor.

Viktigt samarbeta med skyddsombuden i pandemin

Coronaviruset Hög smitta, hög sjukfrånvaro och nya restriktioner. Coronapandemin släpper inte sitt grepp om Sverige. I skolans frontlinje står Sveriges skolledare som bär ansvaret för arbetsmiljön.-Det allra viktigaste är att vi söker samverkan med i första hand skyddsombuden, säger Hans Flygare, arbetsmiljöexpert och ombudsman på Lärarförbundet.

Digitala utmaningar för medlemsomröstningen

Lärarförbundet Den 20 januari inleds medlemsomröstningen om en ny organisering. Omröstningen genomförs digitalt, vilket medför vissa utmaningar.–Nu är det oerhört viktigt att vi når ut så att alla får göra sin röst hörd, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Gavelin Rydman: ”Nu inleds en historisk process”

Lärarförbundet Lärarförbundet Skolledare och Sveriges skolledarförbund blir Sveriges Skolledare och en historisk process inleds, enligt Ann Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare.

Nya nationella proven ställer stora krav på skolledarna: ”Orimligt”

Digitala nationella prov ”Som vanligt faller det mesta tillbaka på skolledare, det är inte rimligt här. ”

Antalet skolledarombud har fördubblats

Lärarförbundet 2018 fanns cirka 169 skolledarombud i Sverige, i dag är det över 330 – nästan en fördubbling på tre år– Det är viktigt att inse att vi rektorer också är anställda och behöver varandra, säger Björn Hareland, ombudsman i Lärarförbundet Skolledare.

”Det går inte att skylla på eleverna”

Likvärdighet Lärarna vågade knappt gå i korridoren. Och hälften av pojkarna fick inte gymnasiebehörighet. Men våren 2021 gick samtliga nior ut med godkända betyg på Cederbergskolan i Föllinge i Jämtland. Förändringen kom när Thomas Hallberg klev in på rektorsexpeditionen våren 2017. Och med hjälp av Skolverket i projektet Samverkan för bästa skola.

Hur ska alla ges samma chans?

Skolpolitik Den sjunkande likvärdigheten i den svenska skolan kan bli en av 2022 års riktigt heta valfrågor. Hur ska sådant som statens roll, finansieringen, kötiderna och vinst­­ut­tagen hanteras?

Ledare: Klasspeng gynnar likvärdigheten

Skolfinansiering Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet skolledare, vill se ett system med klasspeng i stället för elevpeng för att minska orättvisorna mellan skolor.

Litteratur: Så lyckas de med den egna skolan

Boktips De norska forskarna Anne Berit Emstad och Ide Katrine Birkeland har skrivit boken Lärande ledarskap i samarbete med Vivian Robinson, känd forskare om skolledarskap från Nya Zeeland.

Ulrica prisad för Årets värdegrund

Arbetsmiljöarbete Ulrica Colliander, rektor på Karlbergs skola (F-3), fick priset för Årets värdegrundsarbete och hyllades vid Skolledargalan för sitt systematiska värdegrundsarbete i skolan. I stället för ordningsregler har skolan sex hjärtan med olika budskap som genomsyrar det dagliga arbetet.

”Jesus är en bra förebild”

Porträtt Rektor Maria Erlandsson tilldelades utbildningsnämndens pedagogiska ledarskapspris 2020 i Uppsala. – Min bakgrund som rom och fördomar jag mött har nog påverkat mitt ledarskap mer än jag tror, säger hon.

”Professionsprogrammet bör bli bättre för skolledare”

Annat Professionsprogrammet är bra men måste bli bättre och tydligare för skolledare. Det hävdar Lärarförbundet Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Sveriges skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson.

Finska rektorer utmattade efter coronapandemin

Arbetsmiljö Det behövs en ny studie på hur svenska rektorers arbetssituation påverkats av coronapandemin. Det menar forskaren Ulf Leo.

Mobiliseringsteam ska öka tryggheten

Anmälningar För att göra tillvaron tryggare för barnen och samtidigt ge stöd till rektorer att hantera anmälningar och utredningar har Förskole­förvaltningen i Göteborg sedan årsskiftet infört ett unikt ”mobiliseringsteam”.

Oklart om skolbudget efter regeringskaos

Skolbudget Här är de tre punkterna som föreslås kring skolan i den budget som antogs av Sveriges riksdag.

Gabriella slåss för världsfreden

Särskilt stöd Hela världen finns i skolan och när rektor Gabriella Ekström Filipsson går till jobbet brukar hon tänka: ”Mitt viktigaste jobb är att erövra världsfreden.”

Hälsosamtal viktiga i pandemins spår

Coronaviruset Vilka lärdomar kan skolan dra av de senaste 18 månadernas turbulens i undervisningen?Expertens råd till skolledare.

Ny utbildning för lärare som vill bli rektorer

Kompetensutveckling Så ser kraven ut och här hålls utbildningen.

Rektorer om varför nästan alla är behöriga i Piteå och Kalmar

Behörighet Piteå och Kalmar är de två kommuner som rankats högst i hela Sverige när det gäller lärarbehörighet. Det visar Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun.Vad beror det på?Chef&Ledarskap har pratat med rektorerna Jeanette Kennerfalk i söder och Christoffer Backlund i norr.

Skolsjälvförtroende ökade gymnasiebehörigheten

Skolutveckling Omskrivna Lövgärdesskolan i Angered har förbättrat resultaten i raketfart sedan Marika Andersson antog utmaningen.

Fem tips från Årets rektor

Guider & tips Ann-Christin Sundell, rektor på Oxhagsskolan i Kista blev Årets rektor. Med höga förväntningar, stort engagemang och humor har hon lyckats vända skolan och utvecklat resultaten i en skola med stora behov. Här ger hon sina bästa tips till andra rektorer.

Rektorer saknar mandat att bygga sin egen organisation

Skolledarenkäten 6 av 10 rektorer anser att de inte har mandat att själva tillsätta biträdande rektorer, intendenter eller liknande så att skolledningen får de funktioner som de anser behövs. Det visar Skolledarenkäten 2020. Trots att skollagen säger att rektor styr över sin enhets inre organisation.

Senaste nytt

  1. Samverkan

    Barnets bästa gäller i Kronoberg

  2. Lärarförbundet

    Många utmaningar för förskolan i framtiden

  3. Pedagogik

    Globala gymnasiet har global rättvisa i fokus

  4. Rektorer

    500 sökande till utbildning för blivande rektorer

  5. Hållbarhet

    Parul Sharma: Mångfald och inkludering leder till jämlikhet

  6. Annat

    Lärarledd skolutveckling för ett bättre lärande

  7. Kulturtips

    Jesper Rönndahl söker svaret på vem som mördade skolan

  8. Forskning

    Ta ner hatthyllorna och skapa kreativitet

  9. Lönestatistik

    ”Skolledarlönerna är inte rekryterande”

  10. Kriget i ukraina

    Oklart för komvux om massflyktsdirektivet

Senast från våra tidningar

Yrkesläraren

Nytt publikrekord på Yrkes-SM

Ämnesläraren – Svenska, språk mm

Jarnlo: Då skulle inget barn behöva gå i skolan på lovet

Ämnesläraren – Matematik, NO mm

Persson: Två panikveckor i juni löser inga problem

Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen

Ukrainska elever välkomnas med vänskapsband

Grundskolläraren

Ny statistik: Skolgårdarna bara fortsätter att krympa

Specialpedagogik

SPSM i ny satsning på punktskrift i skolan

Fritidspedagogik

Så får lärarna barnen att gå eller cykla till skolan

Förskolan

SD svarar på Eva Lindströms kritik: ”Som fan läser bibeln”

Chef & Ledarskap

Barnets bästa gäller i Kronoberg

Folkhögskolan

SD vill skära ner på allmän kurs

Läraren logotype

Hör gärna av dig eller följ oss!

Vi finns på mejl, telefon och i sociala medier.

  • redaktionen@lararen.se
  • Om Läraren.se
Chef & Ledarskap rss flöde

Annonsera

Vill du annonsera på sajten eller i våra magasin?

Kontakta Rabalder media

Lärarförbundet logotype

Läraren ges ut av Lärarförbundet, kontakta dem för prenumerationsärenden.

Kontakta Lärarförbundet