Sök
Publishing-priset logga

Lärare mejlade succéförfattare – fick svar direkt

Sandra Petersson, lärare på NTI Vetenskapsgymnasiet i Helsingborg, mejlade succéförfattaren Brigid Kemmerer och fick svar efter tio minuter. Anton Grankvist är en av flera elever som gillar hennes böcker. Foto: Privat/Wikimedia commons

Efter att gymnasieläraren Sandra Petersson skickat ett mejl till den bästsäljande amerikanska författaren Brigid Kemmerer behövde hon inte vänta länge på ett svar. Tack vare initiativet kommer hennes elever nu få en privat frågestund med författaren.

Sandra Petersson, lärare i samhällskunskap, svenska och engelska på NTI Vetenskapsgymnasiet i Helsingborg, tipsade sina elever om boken ”More than we can tell”, skriven av Brigid Kemmerer. Boken visade sig bli en succé bland hennes elever.

– Jag hittade den på biblioteket och när jag läste den tänkte jag på mina elever. Jag jobbar på en liten skola som startade 2019, så jag känner mina elever väldigt bra eftersom vi träffas så ofta. När jag läste den insåg jag att mina elever kan relatera till detta och även jag kunde känna igen mig själv som tonåring.

Eleven: Man känner igen sig i boken

För Sandra Petersson är det viktigt hitta böcker som verkligen väcker elevernas intresse och på det sättet locka in dem i litteraturens värld.

– Men ofta när jag läser ungdomsromaner tycker jag att det låter som att en vuxen försökt få det att låta som att en ungdom har skrivit den. Man läser och tänker att: nej så skulle inte en ungdom göra, eller säga. Men denna bok var inte så.

Anton Grankvist, som går andra året på NTI Vetenskapsgymnasiet i Helsingborg, är en av eleverna som gillar ”More than we can tell”.

– Jag gillar karaktärerna i boken och att de är så verkliga. Man kan verkligen sätta sig in i dem och känna igen sig, säger han.

Boken som eleverna fick läsa av Brigid Kemmerer uppmuntrade även en elev att utöka sitt program nästa år med engelska 7, för att få läsa fler böcker.

– Eleverna har velat läsa en till bok innan sommarlovet och många har frågat om de kan få läsa föregångaren till ”More than we can tell” i nästa engelskkurs, säger Sandra Petersson.

Fick svar efter tio minuter

Ofta när böcker har filmatiserats lockas många att titta på filmen snarare än att läsa boken. Men med föregångaren till ”More than we can tell” kände eleverna att det fanns ett värde i att läsa boken i stället för att se filmen. Nu pratar de dessutom mer om litteratur generellt.

– De kan diskutera karaktärerna och säga: ”jag hoppas att inte de blir ihop” eller ”jag hoppas att den inte slutar så”, säger Sandra Petersson.

Brigid Kemmerer är en amerikansk författare och har skrivit flera fiktiva böcker om unga vuxna som bland annat har hamnat på New York Times åtråvärda bästsäljarlista.

Idén att mejla författaren kom från rektorn på skolan.

– Hon sa att: ”varför mejlar du inte henne, jag tror att det skulle vara väldigt uppskattat från hennes sida.” Då tänkte jag: ”varför inte?” Men eleverna visste inte om det.

I mejlet till Brigid Kemmerer berättade Sandra Petersson om sina elever och att många av dem kunde känna igen sig i karaktärerna i boken. Hon skrev även att boken de läst hade gått hem hos många killar i hennes klass, till och med hos dem som inte brukar gilla att läsa över huvud taget.

Nästan direkt såg Sandra Petersson att hon hade fått svar från Kemmerer.

– Först trodde jag att det var något bekräftelsemejl eftersom jag fick svaret efter tio minuter. Men när jag såg att det var hon som mejlat tänkte jag att jag hade tajmat in det perfekt när hon satt och öppnade sina mejl.

Digitalt möte med klassen

I svaret från Brigid Kemmerer skrev hon att hon hade haft det lite jobbigt just den dagen, men att hon hade blivit glad för klassens mejl. Det fick henne att känna tacksamhet för att hon kunde dela med sig av historier till andra människor på platser hon själv inte hade varit på. Dessutom uppskattade hon att höra att killarna i klassen gillade boken, eftersom hon själv är mamma till flera söner.

– Det var spännande och roligt att få höra att hon hade svarat på mejlet, säger eleven Anton Grankvist. 

Den 20 maj har klassen och Bridgid Kemmerer bokat in ett Zoommöte, där eleverna kommer få chansen att ställa frågor till henne. Alla lärare på skolan är dessutom inbjudna till mötet, även de som ska börja till hösten.

– I och med att det är en amerikansk författare så blir det lite större. Dessutom har hon sålt väldigt många böcker så det är roligt att hon vill prata med våra elever, säger Sandra Petersson.

Anton Grankvist ser också fram emot mötet med författaren.

– Jag har förberett en massa frågor som jag ska ställa henne, det kommer verkligen bli så kul, säger han.

Tanken är att Sandra Petersson ska fortsätta läsa ”More than we can tell” med tvåorna i engelska 6 nästa år också, men om det blir ett fortsatt samarbete med Brigid Kemmerer efter torsdagens digitala möte återstår att se.

LÄS ÄVEN

2 av 3 killar läser bara om de måste

Så vill regeringen få fler unga att läsa

Hon vill att skönlitteratur tar plats i skolans alla ämnen

AI får skolor att lägga om läsundervisningen