Så försöker Kulusevski få sina lagkamrater att läsa mer

Till vänster: Svenskläraren Malin Larsson. Till höger: Björn Fridlund, programledare för Skolpodden i Stockholm, tillsammans med Dejan Kulusevski. Foto: Oskar Omne och privat

När fotbollsstjärnan Dejan Kulusevski nu är på landslagsuppdrag jobbar han inte bara för att göra mål. Han försöker även få sina lagkompisar att läsa mer. Det avslöjar han i ”Skolpodden i Stockholm” där han återigen hyllar sin gamla svensklärare Malin Larsson.

– Vi hade en av de bästa lärarna i hela Sverige, hon heter Malin Larsson. Hon fick också pris för det, säger Dejan Kulusevski i podden och refererar till att Malin Larsson fick Svenska Akademiens svensklärarpris 2014.

Det är inte första gången Tottenhams svenska fotbollsproffs hyllar sin gamla svensklärare på Alviksskolan i Stockholm. Redan i våras uppmärksammade vi Kulusevskis hyllningar av Malin Larsson som då svarade så här på berömmet:

– Dejan, mitt hjärta… Det är jättefint att få höra att man på något sätt har stöttat en person och fått honom eller henne att lyckas i livet. Men grejen är att jag blir exakt lika glad varje gång elever hör av sig och tackar mig, eller berättar att det går bra i skolan eller livet.

Kulusevski: Vissa personer glömmer man inte

I ”Skolpodden i Stockholm” utvecklar Dejan Kulusevski varför han tycker att Malin Larsson var så bra.

– Hon gjorde det roligast för vi fick skriva exakt om vad vi ville. Jag skrev mycket om Tupac i mina texter och man fick alltid bra beröm. Och hon gav mig alltid tips på hur jag kunde skriva bättre, så hennes lektioner var roligast. Vissa människor glömmer man inte och hon är en av dem, säger Dejan Kulusevski och berättar att han även gillade SO-lektionerna och då främst historia.

Älskar att läsa

Han berättar att den grund han fick i skolan lever vidare nu i vuxen ålder – i form av ett stort musik- och litteraturintresse.

– Jag älskar att läsa. Jag vet inte varför, men det kan vara för att svenskläraren Malin högläste för oss och jag fastnade lite i det. Så det tycker jag är hur kul som helst. Jag tycker att det är underskattat bland dagens ungdomar, säger Dejan Kulusevski och avslöjar för programledaren Björn Fridlund att han brukar ta med sig böcker till samlingarna med svenska fotbollslandslaget för att få fler lagkamrater att läsa.

Det där sista gläder Malin Larsson lite extra att höra.

– Jag är inte stolt över att han är proffs och världskänd, jag är stolt över att jag har fått undervisa honom. Sen vill jag bara säga till honom att det är helt fantastiskt att han läser! Och att han tar med sig böcker och försöker sprida den här läsningen vidare och påverka andra människor precis som han har blivit påverkad av läsning. Jag tycker det är helt fantastiskt för det är såna människor vi behöver. Vi behöver fler läsare, säger hon i podden.  

LÄS ÄVEN

Svenskläraren om fina hyllningen från Dejan Kulusevski

Spoken word får eleverna att vässa språket

Spanskläraren om fina samtalet från Alexander Isak

Kemilärare på dagen – allsvensk fotbollsmålvakt på kvällen