Sök
Publishing-priset logga

Så får IES bort det råa språkbruket

Razet Munaeva och Sipan Khalil Alabdulla anser att man ska visa respekt för äldre människor. Foto: André de Loisted

På Internationella engelska skolan säger eleverna Mr och Ms till sina lärare, står i raka led, tar i hand och förväntas leva upp till skolans ordningsregler. Syftet är att förmedla den engelska kulturen, förklarar rektorn.

Internationella engelska skolan (IES) är känd för sina utarbetade regler för ordning och reda. Exempelvis måste eleverna kalla sina lärare för Mr och Ms, vilket inte kändes helt naturligt för högstadieläraren Monica Andersson som har många års erfarenhet från kommunala skolor. Hon började arbeta på IES i Helsingborg för tre år sedan.

– Men nu känns det bara positivt. Hälften av eleverna är från andra länder och där är det kutym att använda titlar, säger Monica Andersson.

Finns det inte en risk att det uppstår hierarkier mellan elever och vuxna som inte är förenlig med det svenska skolans värdegrund?

– Det är inte den sortens respekt det handlar om. Det är snarare en varm respekt. Även föräldrarna kallar oss Ms och Mr och för min del har det bidragit till en yrkesstolthet där lärarrollen aldrig ifrågasätts. Men det skulle vara svårt att implementera något liknande i svensk skola. Att börja ”nia” äldre personer skulle kännas konstigt, säger hon. 

"Måste visa respekt"

När högstadieeleverna Razet Munaeva och Sipan Khalil Alabdulla får samma fråga blir svaret detsamma. 

– Det är ju personligheten hos en lärare som påverkar relationen mellan vuxna och barn. Inte vad man kallar dem, säger Razet Munaeva.

Sipan Khalil Alabdulla nickar:

– Lärarna vet hur vi har det och det ger oss trygghet. Dessutom är de äldre och då måste man visa respekt. 

"Väldigt fult ord på engelska"

Det finns även många kulturella skillnader mellan det engelska och svenska språket, förklarar skolans rektor Rachel Kjellman. 

– I Sverige säger man exempelvis ofta ”shit” utan att förstå tyngden av det. Men det är ett väldigt fult och hårt ord på engelska, säger Rachel Kjellman.

Rektor Rachel Kjellman och läraren Monica Andersson tycker att deras ordningsregler bidrar till en lugn skolmiljö. Foto: André de Loisted

Hon betonar att syftet med att jobba aktivt för ett bättre språk är att hjälpa eleverna att passa in i en engelskspråkig kultur. 

– Säg att de vill söka en praktikplats i ett engelsktalande land, då måste man säga Mr eller Ms, good morning och inte hey Billy. Det är väldigt viktigt.

Tror du att era elever överlag har ett bättre språkbruk än på andra skolor? 

– Det är svårt att säga – men jag upplever det själv. Att prata om språkskillnader med eleverna bidrar till en allmän reflektion om hur man använder sig av språket, säger Rachel Kjellman. 

Här är IES ordningsregler:

  • Eleverna hälsas välkomna av rektorn varje morgon. ”En liten handling som betyder mycket.”
  • Inför varje lektion väntar eleverna tyst i led på sin lärare i korridoren. Sedan hälsar de på läraren genom att ta i hand och går in och ställer sig bakom sin stol tills läraren säger varsågod och sitt.
  • Lektionerna ska, enligt skolans policy, ”kännetecknas av strukturerad och lärarledd undervisning, med regelbunden feedback”.
  • Eleverna kallas sina lärare Mr och Ms.
  • Elever och lärare förväntas följa skolans klädkod: ”Kläderna ska vara i gott skick, rena och ska inte störa undervisningen.”

Källa: engelska.se.

Monica Andersson håller med.

– Men givetvis hör man en hel del fula ord i korridorerna. Då säger jag alltid till, vare sig det är mina egna elever eller inte, säger hon och nämner exempel som ”fan” och ”du är en åsna” som är bland det fulaste man kan säga till en muslim (arabiska är det största hemspråket på skolan).

"En god atmosfär"

Inför varje läsår får elever och föräldrar skriva under ett dokument som kallas ”code of conduct”. Där står det bland annat att elevernas kläder ska vara i gott skick, att skolan har höga akademiska förväntningar och att eleverna ska visa respekt för varandra.

– Code of conduct är samma sak som ordningsregler. Att ha en öppen diskussion mellan elever, personal och vårdnadshavare fungerar väldigt bra för oss. Det skapar en god atmosfär, säger Rachel Kjellman. 

Internationella engelska skolan

  • Startades 1993, i anslutning till friskolereformen. 
  • I dag är IES landets största friskolehuvudman inom grundskolan. IES driver 38 skolor i landet med totalt cirka 28 000 elever.
  • IES i Helsingborg är en 4–9-skola med cirka 520 elever. Arabiska är det största hemspråket. Totalt talas 35 olika språk på skolan.
  • IES har fått mycket kritik de senaste åren. Koncernen anklagas främst för att göra stora vinster med hjälp av skolpengen. 

LÄS ÄVEN

Fy tusan hur vi svär nu för tiden

Fröken, är du rasist?

Nolltolerans mot grova ord gav bättre arbetsmiljö

Rätt eller fel att förbjuda ord?